講吓命理佬點睇「努力」同「宿命」

23 回覆
22 Like 12 Dislike
學過高中低能統計學都知

如果從一個好大嘅 population 下 (eg. 全香港) 抽出月薪大過中位數嘅人,咁就即係你有 1/2 機會抽到。

如果要抽出月薪高過一個標準差嘅人,咁大約有 32% 抽到。

為咗簡化成件事,咁先假設你覺得人生成功嘅定義係:
月薪高過一個標準差

最白癡嗰種年青熱血思維,就係認為人生成與敗 100% 都係取決於自己,當然如果自己係嗰 32% 嘅 lucky one,咁就會更加用自己嘅經驗 support 自己所謂嘅「成功」,反之佢就會對人生完全失去希望。

---

而現代概率已經發現 Bayesian Inference,簡單啲嚟講人生唔係一個「獨立事件」,而係隱
住一大堆 Given That,即係 programmer 所講嘅 dependencies / couplings

- Given That 你出生喺香港
- Given That 你屋企人住公屋,冇乜錢
- Given That 你冇考入大學
- Given That 你屋企人身高較矮
- Given That 你性格好懶
- Given That 你性格好抱打不平
etc...

𠵱啲一連串嘅 Given That 都會整響住你能夠「月薪高過一個標準差」嘅機率。

咁𠵱啲又係咪宿命

如果從嗰堆 dependencies 嚟講,可以話有宿命嘅成份。但從機率嚟講,人生又唔係 100% 整定,只算係喺機率上大部份整定。

---

首先要理解有一堆 Given That 係改變唔到,例如家庭、先天資質、天性嗰類,或者可咁講要改都好難改。

而玄學佬玩梗嘅係用現今科學難以解釋嘅玄學模型,推斷出你背後嘅 Given That,而𠵱堆 Given That 可以係可解釋嘅物質世界同未能解釋嘅精神世界嘅 factors

物質世界可以解釋嘅有家底、六親、天生性格、基因嗰類。

而精神世界可以講係影響力更加大,例如運勢、祖先 / 個人福德、鬼神嘅影響、家居風水嗰啲無型嘅嘢。

人類比較難去扭轉物質世界嘅 Given That,或者可以咁講,物質世界上嘅嘢做到你都先會去做啦

如果喺物質世界「努力」做好而成功嘅,至少相信你個人前世福報都幾好、亦冇乜需要尋求玄學,或者就算尋求玄學都只係想更上一層樓。

相反,有啲人喺物質世界「努力」做盡都係失敗,咁可能真係精神世界嘅 negative dependencies 太大

咁點去改善就係你嘅功課。
支那而家係唯物無神論
同埋你𠵱種 labeling 好小學雞
岩呀
而家2022年邊有處女
要處女我諗產房先有了
過多幾百年
分分鐘連產房都冇埋處女
要係粒受精卵度先搵到
Given that一堆Given that
根本就沒完沒了 雞蛋同雞既問題
樓主應該係想探討世上萬物之根源
但應該冇機會知
命理 is scam
唔得閒,要揼嘢
我以前就係你所講嘅最白痴嘅熱血青年
守恆定律
咁可以去邊到搵相關資訊去改善?
呢個世界總係有人認為成功靠努力。 忽略環境 社會因素。 姐係所謂既國運地運。 然後屌人唔成功買唔到樓係自己唔努力
以前唔知星期幾檔案咪講過,如嗰一班人參與一個唔公平版嘅大富翁,即使係站喺優勢方,贏咗都覺得自己係靠能力取勝,其實同人性有關

但唔理隻 game 公唔公平都好,樓上講得啱,做好自己咪算囉
如果講玄學層面,有術數科、占卜科、風水科、法科,各自都有唔同改善方法同理論

例如八字就針對病位五行同十神、奇門遁甲就搵病嘅方位做奇問風水、道家法科就做法事
唔係15.8%咩
係喎,我錯,計漏咗 left side
最近終於都認命,承認自己係一個「唔認命」嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞