一條深色一條淺色點部署

14 回覆
2 Like 6 Dislike
一家四口,屋企住劏房,冇房
啱啱有少少喉嚨痛
快速測出來一深一淺
屋企有個小朋友十歲到冇打針
依家唔知可以點算
上網又打唔到啲熱線
又冇隔離酒店
又出唔到去攞檢測樽
真係喊曬 唔知可以點
冇嘢好部署,如常生活,都係要食飯
自己求其衝去間酒店
我認真去答你,你一深一淺已經係中咗。
而家有乜病徵?開始發燒未?

其餘3個屋企人檢出黎係點?

如果全家都快速測試中晒,我建議你聽日出去買定幾日(5-7日)嘅餸,仲有大量Panadol (或其他類似嘅藥)(一人一日6-8粒,即係一日都30粒,1星期份要200粒)
買枝溫度計,仲有測血氧嘅儀器(電器鋪、Hktv mall)

全家留喺屋企,每1-2小時就量下體溫、血氧,體溫過39或血氧一低過90,即刻call白車,再報埋以上2個數字俾佢聽(當然,有好多中咗都無咁大反應)

如果得你一個中,唔該你全家人先上2個口罩(瞓都係)你掂過嘅所有嘢都要噴消毒。去廁所嗰陣痾完記得閂蓋沖廁噴消毒。

無發燒嘅,聽朝一起身,就買堆杯麵、麵包、藥品搵啲2-3星酒店住人去,再自我隔離。係無公徳係播毒,但起碼唔係比屋企人。

你走後全家噴消毒,屋企另外3個繼續上2口罩,再每日做快速檢測(做夠5-7日)。
連登個個月入十幾萬 唔會住劏房嫁
叫屋企人去酒店住一排
推,不過應該唔洗一次食咁多粒藥掛,可以再加D維他命C。BTW,應該要預全家都中,有小朋友既要格外小心,發高燒頭痛就要立即call 車啦,唔係講笑睇新聞就知。
有病徵咪食兩粒藥瞓下覺
無病徵咪唔使理
驚乜鳩喊乜鳩

買啲嚟全家食下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞