荷蘭送兩百顆刺針飛彈給烏克蘭

495 回覆
1071 Like 3 Dislike
所以家下美軍向左另外一個方向無人機發展,同埋刺針係有升級過,就係對應返新機種同新干擾彈
熱感嗰啲呢就係飛彈嚟嘅

巡航導彈呢啲呢不嬲都係有個中央電腦控制嘅
背後有成Team人馬控制一粒導彈

標槍同埋刺針呢一類型飛彈
呢種通常先用熱感鎖定
兩百夠炸到你老母閪爛啦
再講…反而係估唔到俄佬都頭痕,最新精銳果堆野都過唔到關,美軍野真係獨步全球
送5000個頭盔仲要叫人自己去拎 就真係goodest show喇
咁佢 d 野都係舊野,好難講既。

不過直升機連 RPG 都打得落黎,
對 Stinger 束手無策都好正常。
比又話做show
唔比又話all talk no action
無記錯標槍都有唔同設定既,但都只係幾粒掣既事,但係刺針講到明話唔識字都識用,以前阿富汗果班文盲阿叔都係靠佢打蘇聯飛機
RPG應該冇串聯彈頭,一見到反應裝甲就冇用
如果歐洲同美英送刺針同標槍
一隻射直升機同低飛戰機(定係就黎著陸既運輸機?
一隻反戰車
已經係好勁既戰力
仲要係單兵用,唔需要發射設施
其實美軍有d陰影
半年前先送完阿富汗
轉個頭變左俾神學士
唔同,因為新既武裝直升機係有干擾彈,就係用黎應對呢D導引武器,但係話今期俄佬既武裝直升機既干擾彈對刺針無用,所以先打左推直升機落黎
《國防新聞》(Defense News)25日報導,烏克蘭國防部長直接向美國請求,稱該國需要大量單兵防空與反戰車武器,數量「愈多愈好」;該國國防部26日則宣稱,已有超過3500名俄軍被殺、近200人被俘。這類武器雖然無法在正面戰場上擊敗俄軍,卻能於城鎮戰或游擊戰中造成大量損失,引發嚴重政治後果。

列茲尼科夫指出,烏軍需要單兵防空與反戰車武器,如FIM-92「刺針」(Stinger)防空飛彈和「標槍」(Javelin)反戰車飛彈等,數量「愈多愈好」,並說美國或任何願意提供此類武器者,可將物資送往波蘭,烏克蘭再以陸路將其運入境內,並「迅速充實我們的防禦」。

俄軍傳3500人陣亡 烏克蘭防長:這兩種武器最有效
https://lih.kg/2903746
刺針無記錯最大射程係4800米
可能舊 model 對應唔到?
不過點計今次俄羅C都係蝕到入肉。
刺針飛彈係用黎俾步兵對付重型裝甲車, 坦克車架
巡乜鳩野導彈
其實好抵 一炮一架
裝甲車平極都過一球港幣
MH17
仲要去波蘭拎
應該話刺針升級左,連細隻既無人機都對應度
問題枝野都成球港幣呢 ...
不過士氣無價既。
坦克另一隻, 叫javelin
都要睇邊個版本嘅刺針
初代係80年代產物,一路都有upgrade個尋標器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞