[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環Elden Ring 討論區(9)大家打到去邊

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

《艾爾登法環》(Elden Ring)是一款由FromSoftware開發、Bandai NAMCO Entertainment發行的動作角色扮演遊戲,暫定2022年2月25日於PlayStation 5 / PlayStation 4 / Xbox Series X|S / Xbox One / Steam平台上推出。

FromSoftware的社區經理Yasuhiro Kitao在接受外媒IGN采訪時表示,《艾爾登法環》裡諸如NPC對話,以及其他游戲文本由宮崎英高親自編寫,《冰與火之歌》作者喬治R.R.馬丁主要負責世界架構和人物角色的設計。此外,他表示《艾爾登法環》的故事仍類似於魂系列敘事方式。

睇親d人直播都冇人用右邊個快捷欄 (類似bb 塊touch pad o既袋仔)
將d會成日用,但又非緊急o既放落去(召怪骨灰、馬哨),又唔會佔正常下掣快捷欄 阻礙戰鬥搵水飲

使用方法係menu畫面set完。平時撳三角,之後再撳十字掣↑↓←→

新入坑 Q & A 2.0
成日有人重覆問,廢時再答,下個post可以考慮放頭post

Q1: 職業有咩分別? 近戰職係咪唔可以用法術?
A1: 開角職業只係起手o既初始裝備同技能有分別,而所有技能同裝備o係之後都可以執到/買到
影響o既只有前期o既遊戲體驗、冇咩所謂職業限制

只要你符合件裝備 / 法術o既能力需求就可以用
所以即使你揀左觀星者(法師),但你升高力量同耐力一樣可以著重甲拎大劍
你揀左英雄(近戰),但你升高智力,揸法杖一樣可以出魔法

Q2: 有咩職業推薦?
A2: 首選流浪者(vagabond): 純近戰,重甲 + 100%物理盾,穩打穩扎 唔易死
(但初始裝備會超重,要除頭盔 / 矛先唔過重)

次選密使(confessor): 100%物盾 + 補血奇蹟,有補血+盾,開荒探索時續戰力高 更輕鬆。
因為信仰高之後可以做信仰戰士,用火炎系/野獸系奇跡 (中距離法術)

唔建議直接揀法師起手,一條mp出得6飛魔法
唔夠你清卒,一定係要近戰為主
天生武器刺劍(囚犯) / 匕首 (觀星者),普攻扣得少
初期得好少藥水仲要分1,2支俾藍水,續戰力極差
真係想玩法師,可以近戰起手,之後先升高智力揸法杖出魔法 (遠距離法術)
或者直接做信仰戰士用奇跡 (中距離法術)

Q3: 有冇得連線玩? 點連法?
A3: 有連線,主機新舊兩代可以互連 (xbox series x/s 可同 xbox one連,PS4可同PS5連)
但冇跨平台,即係PS、XBOX、PC 冇得互連

正常大部份時間都係單人玩居多,唔好預可以同班fd由頭玩到落尾
場主召喚幫手(白靈) 要消耗道具 (喚指藥),一旦場主死亡/白靈死亡/擊殺Boss後,就要再次消耗喚指藥再召喚白靈

而且召喚期間,場主同白靈都唔可以透過Check Point (賜福) 回復HP、FP同藥水次數(聖杯瓶)
仲有場主同白靈之間o既進度唔係互通,你幫fd打完,你個fd要再幫你由頭打多次,大家進度先會一樣

仲有當你召喚白靈幫手時,同時會引黎紅靈 (敵方玩家)入侵黎殺你
所以係一把雙面刃黎

暫時已知獲得喚指藥o既手段,(唔計路邊執到同部份商人有限量售賣)
只有做白靈被人召喚去幫手,成功打贏boss後嘅獎勵
你要人幫,首先你要幫咗人先

Q4: 冇玩開系列作會唔會好難玩? 有冇得set難度? 好巧技術? 為難而難?
A4: 只有一個難度 無得揀,爆機後2周目開始會更難

地圖探索:
你o既死絕大部份都同技術無關
大多數都係建基於你衝動、唔夠細心
死得黎好合理,同埋有破解方法,絕非刻意刁難
好多時d陷阱係可以避免,你中過伏 汲取過教訓,下次就唔會再俾佢陰到而死
最緊要係唔好氣餒,屢敗屢戰
舉個例子

Boss戰:
你當佢類似芒亨屠龍,俾佢打中2,3下就死,但唔似d龍咁厚血要打成3,4個字
通常3,4分鐘內就完結 (唔係你死就係佢亡)
你要學識睇佢出招,理解到之後就唔難贏

後手必勝,舉住盾圍住佢兜圈,睇清楚佢有咩招先
知道邊d招係細硬直 / 大硬直,等佢出完大硬直o既招先還拖斬一兩刀
死返十次八次摸熟d招就贏到

官方Twitter: https://mobile.twitter.com/eldenring
官網: https://en.bandainamcoent.eu/elden-ring/elden-ring

劇透要四重加密
劇透要四重加密
劇透要四重加密
樓主快手
我接肢初見過咗
但岩岩好佢死我又死
唔計
前期有冇得拎/買法杖
見到好多魔法想學
有冇攻略指示下個流程,漫無目的咁周圍行現家

比輝石龍一擊秒
想問戰灰神聖刀刃 大家會上著通定神聖打刀?見佢上神聖會低攻左
接肢同半神都廢過惡兆
惡兆真係下馬威黎
搞鳩你班友
啲追憶點用
Btw 中期有隻boss 打完可以無限用錢買鍛造石1/2
前期有武就升ok 唔洗省
佢出光劍 加兩下轉身,基本上硬食
請問神聖刀刃點先有?....
戰灰係咪一次性用品 想confirm清楚先用
想買把弓旁身 邊度買
ps4升ps5個patch今日都未有?
即係呢個星期六日都唔會有
唔係性用器
你當係武器配件隨裝隨拆
邊到可以複製追憶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞