【烏克蘭即時】在烏克蘭的香港人—— 最新烏西情況更新

130 回覆
307 Like 4 Dislike
果然見慣大場點
見到生離死別嘅場面
會諗寧願政府妥協算
起碼唔洗死人
妥協完都可能死人

俄狗肯定會搜捕抵抗分子/烏軍成員 到時唔會有大規模抵抗真係等死
對於此情況,雪莉解釋戰爭已持續8年,大部份烏克蘭人未有感到太大恐懼:「面對戰爭,大家仍然冷靜,未有因為開戰出現過度搶購。」

點解係八年嘅?
2014東面Donetsk開始打
佢喺基輔梗係習慣
但宜家兩日俄羅斯已經兵臨城下又唔同講法
就算今日唔清算,遲早會逐D分批清

當年國民黨投共派係最好例子
頂住
又叫人棄核武,棄完核武就俾成個歐洲棄埋
如果幾星期就打完
對平民其實無咩影響
香港人思維
萬事小心
今日更新有炮聲片

【烏克蘭即時】基輔外圍最新情況更新
在烏克蘭港人雪莉:伊爾平(Irpin)往基輔的橋昨夜凌晨被炸掉

港人雪莉與烏克蘭丈夫居住在距離基輔市中心25公里的烏西城市伊爾平,昨晚(24日)7時起,雪莉指每隔數小時便傳來爆炸聲:「不頻密,但往基輔的橋也被炸掉。」(見影片,可聽見爆炸聲)在香港時間25日約下午1:45,即烏克蘭時間早上約7:45,已出現停電。雪莉表示,目前與丈夫仍安全留在家中,亦未有太擔心:「今早與烏克蘭家人聯絡,他們也暫時未有離開的計劃。」被問到其他人的情況,雪莉回答:「同層鄰居有兩戶已離開,但未知他們的去向。」

被問到為何看似這麼平靜,雪莉丈夫雖然未有正面回答,但雪莉分享,曾以同一問題問其他本地朋友,答案是:「他們很熱愛和相信自己的國家。」

據外媒報道,俄軍目前距離基輔僅30公里,不少民眾仍然捉緊機會逃往烏西。根據雪莉所說:「基輔往西邊的道路大塞車,亦有很多人躲到地鐵站。」同時,網上亦流傳烏克蘭男性不得離境及需參軍,雪莉澄清前者正確:「但不是所有男性也需參軍,應該是需要有戰鬥經驗的人。」

雪莉在確保自身安全下,會盡量向我們更新當地情況。

https://www.instagram.com/p/CaZJg7GrJ26/
god bless ukraine
放負?
烏克蘭但希望樓主都要事事小心,聽到爆炸聲咁大聲,好似越嚟越近咁…一切平安啦!
二戰紅軍出名去到邊姦到邊乜女都姦,小心
呢個真,呢d戰亂時間最緊要唔好落單,尤其女仔
雪莉無account ,我幫佢post
以下雪莉send比我,原封不動。

#54NoNoNoX100•1 日前

顯示 #1

想問
1.你打算走?走到嗎?
冇打算走,機場被炸,冇飛機。陸路離開不見得安全

2.烏克蘭人覺得可以打贏這場杖嗎?
代表唔到所有烏克蘭人,不過佢地係相信自己嘅國家

3.是否已準備犧牲亦不妥協?
相信大部分人係

謝謝

#87夕樹中子•16 小時前

依家 Ukraine 好多人走去 Poland 喎
以現時嘅情況,樓主有冇打算離開?

樓主不是我本人雪莉
冇打算走

#105莫斯科七十一•14 小時前

對於此情況,雪莉解釋戰爭已持續8年,大部份烏克蘭人未有感到太大恐懼:「面對戰爭,大家仍然冷靜,未有因為開戰出現過度搶購。」

點解係八年嘅?

2014東面Donetsk開始打
佢喺基輔梗係習慣
但宜家兩日俄羅斯已經兵臨城下又唔同講法

係老公一直住在西邊,但留意內文唔係基輔。我老公未有驚過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞