美國佬嘅懦弱係咪會促成中國攻台

245 回覆
1259 Like 13 Dislike
我開頭都覺俄佬唔會打點G佢窮到佢窮到好似二戰時日本
執雞係老共拿手
但係中國同俄國唔同
俄國係文化精神,自大>>經濟發展
中國相反
美國已經唔係冷戰後軍力頂峰時代
當時美國自信可同時應付兩場大戰
(部份因為當時中國軍力太廢)

現時中國軍力成長,美國已經無力同時應付兩條戰線
軍力由中東退出,反而明顯將重心放在太平洋

歐洲就由歐盟去頂,反正俄國食完烏克蘭
有排消化,歐洲盟國有時間/壓力建軍

太平洋有日美同盟,只要武裝台灣
軍力仍係美國一方遠強於中共

結論:台灣未來幾年仍安全
中國嘅終極目標係經濟霸權
她應該清楚攻台對自身目標無益
打左好多年啦,用把咀呀嘛,真槍實彈支那夠閪膽咩
中國唔拎番台灣小粉紅個玻璃心碎哂

你啱
see see Xi da da have no have guts
今次最好機會唔攻俾人笑成世剩係識滲透同打飛機架

準備左七十幾年,撞正美帝廢柒總統同俄仔開烏仔波分散左注意力,北約美帝露撚曬底,而家唔打以後只可以永續打J
唔同 當年小平叔親美 所以美國先當佢係老友
2月24日環球股市狀況
https://youtu.be/SA_q1_GQeUw
jm9
你唔明啦
近20年嘅中國已經以經濟為重心
一同台灣/西方開戰,佢自己GDP肯定跌
佢唔會gum做
笑死
雖然我都咁覺

之前聽到俄仔集結喺烏仔邊境已經覺以俄仔作風一定打硬,除非佢一集結果下北約美帝真係棟人擺喺度佢先會縮

以大陸作風應該唔會打同人地個格都唔同,只不過啲武統乜乜乜真係變笑話
主要係拉攏多個人黎抗衡USSR啫 無話親美唔親美
而家如果支那話反俄 美國都會同佢fd
你咁講佢又真係幾堅

撈左幾十年但大部分人都係呢兩年先識佢
尼克遜=共和黨
仲訪華添
佢下流
今次中國唔敢打臺灣,就冇機會,美國今次烏克蘭都冇撚埋,唔到佢唔保臺灣,臺灣都保唔住的話,真係日韓一面倒親中
習大大咁好機會都唔攻台, 不如換人吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞