我老公覺得所有野都係AA先係啱

1001 回覆
65 Like 760 Dislike
話說我同老公一齊左4 年跟住就結婚差唔多2 年,已經一齊6 年了。
以前拍拖我覺得啲野係AA 都ok, AA係講緊我地搭小巴比現金 $20 蚊都要各自比返自己戈$10。
其實我一路都知咁樣好搞笑,我身邊嘅朋友都覺得我地好怪,即係如果你一餐我一餐都無咩問題,但我地唔止係租金日常用品全部一人一半,每餐都會計,連去7-11買支野飲都會AA。
到依家結左婚,我地都會maintain住一個表入住啲洗費,去到月尾就會除返開,每人一半。

後來,我就問佢,可唔可以 你比租 我比其他雜費,又或者我地照平均比,咁你再比少少家用我(我無講銀碼要幾多,其實你比一千我我都好開心,我唔自在啲錢,係自在佢有無呢個心)但佢話 ,點解要比,除非我無做野,佢先會比,同埋佢話家用係比個家,係應該大家一齊比,唔係佢單方自己一個比我。 我就同佢講,有啲男人係成款身家比晒寵婆管,再配給,我又唔係咁變態,我只係想象徵式有少少好似我男人比錢我咁,但佢唔肯。

佢話點解要男人比多啲,男女應該平等。我agree 但當結咗婚嘅時候,老土啲講句,男人係要有多左個責任架嘛,再加上都一齊左6 年,我係唔係個貪錢嘅人,佢都知啦,唔係一句搵差唔多錢就所有野都係AA掛?

我想知其他人嘅老婆係點同老公相處係呢方面?
男女係應該平等,你應該問佢生仔d錢係咪都要AA,懷胎十個月佢點分俾你?
下下計住計住都ON9
其他人兩公婆相處又點?人人溝通相處都唔同方法
你覺得依家唔舒服咪出聲
condom錢AA?
我地唔打算生 所以呢個問題佢唔會答到我
你老公都幾小家
定係唔搵得
我都唔會同女朋友咁下下計住
我就係出聲 我問佢比家用或零用錢我 但佢話唔比我😂 仲話人地係點相處 我地唔一定要跟
係呀 真係架!
佢都唔係搵得少 當然唔係個個月十萬咁啦
唔係應該男要俾多啲,而係樣樣都計住好on9
相處方式個個唔同 你覺得唔舒服就講
咁似我嘅
我都係同老公每人擺同一筆錢落聯名戶口
之後有個表mark返每月開支
再係聯名拎返出黎

可能係我寵慣左佢
我諗住拍拖就唔好成日要個男比錢
我驚第時分手好煩
我地搵嘅錢差唔多 可能我有bonus 會多過佢啲 但佢前景或第時再搵工就會多過我啦
你要佢嗰一千蚊係想證明啲乜?

生日/情人節都AA ?
買蛋糕?
結婚戒指?
家務平分?
佢有無照顧到你心靈上嘅需要?
節日使費都係AA?
我講完 但佢唔聽 仲話我怪 話唔係通常都係男比多啲,亦唔需要跟人地戈套😂
不過又無得咁計嘅
我愛佢所以又唔太介意
佢錫我就得
同埋啲家務比晒佢做
一開頭你知道佢係咁嘅人就唔好一齊
你係想有改變佢嘅心就繼續
呢樣野就係錯
冇人可以改變到其他人
只有自己改變自己
係呀 以上都係AA 除左求婚戈隻戒指唔係AA
拍拖係咁就預咗結婚之後就係咁,除非你事先同對方講明。感覺你老公性格好倔強好有原則,講黎都係嘥口水
家務可以話係平分
我想請鐘點 佢唔肯 所以我地大家都有做
節日洗費都係AA
佢會唔會買下野俾你?節日plan下去邊?
除咗AA黎樣野,你覺得佢錫唔錫你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞