3000-4000筆直有咩結他推介

15 回覆
0 Like 1 Dislike
玩左1年f310 想換過枝結他
想問下呢個價錢有咩推介
係咪一定唔洗諗taylor果D大牌子
Fender mim
得架啦 收嗲啦 假膠
本身支F310 有無set up過?
因為你用3000-4000筆直去upgrade應該分別不大..
Set up d 咩可以好聽啲?
一手應該升級有限 會唔會考慮二手?

其實4000蚊既一手結他都已經幾好彈 但係如果要求靚聲既話就要花多D時間落琴行試邊把啱自己多D
盡量揀D solid top 既 (雖然呢個價位已經係基本要求)

二手既話升級感覺會大好多
例如4000左右已經可以買到Taylor入門款 可以去琴行試下啱唔啱彈先再落手

不過無論一二手都建議額外預多少少錢出去結他專門店set up
彈上去順手好多
琴日都有去通利試下 我應該係鐘意響亮d既聲
有無推介下
如果加到5000筆直會唔會好D
定都係唔大分別
隻手🥲個tone 60%由隻手度黎
Taylor Academy 12/Academy 10
唔建議為買而買 - 諗清楚自己本身支結他有咩唔足夠地方,再決定upgrade 方向和budget先明智。如果純為新鮮感/打下咭,好快會後悔。

純個人意見:如果你玩彈唱,F310係好夠用,直到你有機會正式去表演(唔係講busking),先諗支聲靚pick up靚都唔遲(預一皮起碼)。如果你玩fingerstyle ,對結他要求更高,預算就應該更高。簡單一句3、4千蚊俾到你只會係一頭半個月嘅興奮,無謂。

如果真係有閒錢唔洗唔安樂,建議買支入門電結他加個amp仔,可以大大開闊你玩結他嘅世界。
推薦 eastman
其實Taylor BBT 幾好價錢算平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞