港大醫學院團隊:下月初或每日逾18萬確診 高峰日均百人死亡

259 回覆
240 Like 82 Dislike
要拜年不了
上次港大又推算過?
日日係屋企 點樣一日18萬
想知
好驚
繼續返工
巴士都鬆動d
線上傳染
走得郁 好快啲走
即係做到群體免疫
全港中哂咪唔駛隔離 到時錢都慳返
又吹
https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=466032

港大醫學院以數學模型推算,本港第五波疫情發展在三月將達至高峰,每日會有約2.8萬人受感染,建議政府積極考慮封城。
要清零記住,升就收緊,跌又收緊,下下都怪鳩市民

檢測係多餘,排隊係一定
谷針都係多餘,打完咪又係中

最好就封埋城,心雄就永世唔好通關

乜春一國兩制,西方共存乜乜柒柒理撚得佢,呢啲野唔係政府諗得明,英女皇都搞唔掂要靠大陸佬,習近平緊張過你,信自己不如信共產黨動態清零

香港密度高
佢肯承認rat +ve每日5萬不是夢
佢唔理人口總數夾硬估個trend一直向上(assume香港唔封城),最後一定係全香港中哂,佢自己都知on9要tune 番down 個總數,但咁樣個model就前後矛盾:點樣可以總數62萬確疹但同時「日均」18萬?個「每日」只維持一日?咁仲算唔算「每日」?
港大想制造恐慌, 國安要做嘢了
得啦得啦次次鳩up冇次準 同印度神童一撚樣
應該已經高過呢個數目,私人檢測中心做野的人話佢地檢做100 裡面有兩個,即係50有1,即係750萬除50,即係一日已經15萬人。分分鍾到三月中應該有20萬一日
睬過你把閪口,有咩理由咁嚴重
咁就即刻解除所有措施,等700萬香港人十幾日內中哂佢,咁就可以附合支那要求兩個月內控制疫情
港大團隊出得聲就知第5波就快完
十八萬人中先死得一百個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞