有冇人有玩Otamatone

12 回覆
1 Like 0 Dislike
近排買咗支Otamatone deluxe返嚟玩 之前完全冇玩過樂器所以想搵隻樂器學下,然後就揀咗Otamatone
我完全冇音樂底,覺得真係好難玩,淨係識玩幾首好簡單嘅兒歌
想知大家玩Otamatone嗰陣係唔係都係睇住五線譜咁玩,支嘢係上面低音下面高音,所以好似同五線譜上下鏡像咁,個腦好難load
諗住睇Youtube嗰啲鋼琴嘅tutorial然後跟住撳啲旋律,但係如果就咁揸著支Otamatone嘅話應該會係右邊低音左邊高音,又係同鋼琴左右調轉,然後個腦又打曬kick
冇玩過 但點解唔可以調轉支野變成左邊低音右邊高音?
你冇音樂底唔好玩晒高低音住 玩下單音吹下melody先 易啲上手
聽得出首歌其他layer同熟咗件樂器先玩幾粒音一齊撳啦
得閒睇下唔同key係咩意思 姐係啲sharp flat 點解
半度全度 全全半全全全半(唔知正式名稱叫咩) 呢啲應該算新手有用嘅樂理
廢j 靜係識睇簡譜對番住d do re mi fa so 進階d 既唔識
樂理知識=0
因爲我係左手控制Otamatone個嘴仔,然後右手撳條bar
我試過調轉隻手玩,但係我左手要撳bar嘅話會真係好唔靈活
我都係一樣
咁好似打直玩易控制啲
你左手托個咀
右手就好似彈琴咁撳啲音
打直部琴黎睇咁樣

我以前都有諗過買黎夾band個陣玩下
你覺得好唔好玩
我自己玩開弦樂 所以左手撳音 右手控制節奏會順手啲
但當琴玩嘅話應該左右手冇分別

支野可唔可以同時撳三四粒音出黎?
如果可以嘅話你練熟啲手形玩chord 應該都好玩
最基本 Major (1 3 5) 同 minor (1 b3 5)
之後先玩7, add9, sus4
有排你玩
之前買左枝techno玩左一排
你當係結他/bass去理解會唔會好啲

利申識鋼琴小提琴
枝野都係用左手撳音
我個枝好似壞咗
㩒咩音都係拆晒聲
Otamatone係當佢係一枝單線solo
只可以一個個音咁出
屌, 咁買支結他玩好過
唔同玩法既
你有睇明和電機D片就知呢碌野係sell九唔搭八既effect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞