903算唔算係欠側田一個男金同至尊碟?

385 回覆
46 Like 198 Dislike
華納好似有 幼稚未完
男銀係陳伯呀呀 個一年側田播放率多李生好多架Sony應該有幫陳伯傾獎 因為個一年開紅館 所以側田就變左銅
咁都得
有冇邊到可以睇返啲播放率資料
因為開紅館就有銀
呀田個幾年都keep 住開紅館
2017年:側田痛失大獎最悲慘
在2017年,側田推出專輯《The Drug Called Music》,該年有4首上榜歌,包括冠軍歌《不經不覺》,而根據Cool Music討論區在頒獎禮前夕公布的數據,側田在該年所有上榜歌的AP錄得453次,遠比李克勤的419次和陳柏宇(Jason)的369次高。雖然當年由李克勤首奪男歌手金獎,不過令網民最跌眼鏡的,或許是落後側田達84次AP的Jason,最後都能壓過對方贏得銀獎,側田則只獲銅獎。
而同一年的至尊唱片大獎也有相當意外的賽果,巧合地也是發生在側田身上。上文提到,側田4首的上榜歌皆來自專輯《The Drug Called Music》,而該年勁敵衛蘭(Janice)則派出專輯《Love And Other Things》應戰,不過專輯內合共5首上榜歌只得382次AP,遠低於側田的453次,但最後獎項卻由衛蘭贏得。其實包括未收錄在專輯的《一晃眼》,Janice全年上榜歌錄得的AP比側田高,有457次,因此有網民猜測賽果會否因計算專輯AP時出錯而導致。要說側田是該年最悲慘的歌手,相信大部份讀者都會認同。
原來是咁
都真係幾慘
點解咁多年冇人提過
巴打坐咗幾耐
唔知近排環球同商台單嘢?
成日都有人提
咁搞法算不算冇咩機會
冇計 大家都慣咗英記同球記啲爭獎技倆
再加埋嗰陣側田公司太細太廢
爭奬爭輸咗就變到好理所當然
聽返首『好人』
真係一首好signature既歌
想當年真係紅到核爆
佢推出第二隻專輯既第一日就係佢第一個紅館演唱會既頭場
亦都係『Volar』派台第一日
謝謝
男銅佢都攞過好多次
估唔到公司太細咁大影響
差咁多AP 都輸
佢頭兩隻碟絕對係至尊碟質素
環球除咗上咗神枱嗰班
男嘅得曾比特
女有gin lee aga jace
華納男嘅有903唔鍾意嘅林峯
mc 洪嘉豪
女有janice 林欣彤 陳蕾 jude 張蔓姿
如果嗰年捧女嘅,男歌手quota都有影響
當年商台高層係環球高層個老婆
環球歌手係 903 係點樣都有獎
而 Eason 更加係重點去 fight 獎果條友啦
(送禮勤當年係環球個位置好尷尬,903 有獎,但唔會係大獎)
但自從甘菁菁走左之後
就無咁好關係喇
環球應該算係側田繼金牌後
加盟既一間大公司
大公司又點
你睇下近年環球啲作風
有咩人捧得起
原來是咁
難得軒仔當年讓路
仲記得以前 基仔對Eason
呀田對軒仔
真係好戥佢唔抵咁難得遇到咁多好歌
其實環球衰乜
如果只揀一首你最喜愛既song of justin,
你哋會揀邊一首?

我會係『美麗之最』
當年單春 送禮 軟仔三條king一齊掃獎
單春淡出 另外兩個過咗英皇
之後環球就收晒皮
情永落
垃圾MK歌唔識欣賞
希望環球珍惜側田
一齊做起返大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞