門牙黑三角問題

9 回覆
1 Like 0 Dislike
想問下有冇巴絲打有門牙三角牙縫問題

之前箍牙箍到尾發現有,清潔得唔好,牙肉萎縮咗(係我衰冇用牙線,疫情太耐冇洗牙,但係個牙醫一直都冇提過我清潔得唔好
即刻去洗牙同用返牙線,但之後都有縮多咗少少
上排門牙有兩個大約1mm嘅縫 好容易攝嘢食

上網睇完 有以下方法:
1. 鄰面去釉(即係磨牙) + 箍牙
2. 補牙

方法1
拆咗箍先知有呢樣嘢
冇人會特登為咗條縫去再箍 但真係幾困擾
可能會去consult下得唔得
除咗牙縫問題,有其他牙醫不約而同覺得我咬合仲有微調空間
不過二次箍牙 好似好多牙醫唔肯接

方法2
快,但難度高,要好好手勢
因為個三角位好細,又近牙肉,
驚補得唔好會唔自然,甚至發炎
有冇人知邊度有得補
係咪搵專做牙齒美容嘅牙醫

請教下大家 有冇試過/聽過可以點搞
留名跟進
影嚟睇下
影隻牙睇下 唔洗你影樣

影極都係有口水
現實中啲三角形係再明顯少少
同埋想問下黑三角其實有冇可能生返

多數都話牙肉縮咗就縮咗,唔會生返出嚟
但又有另一種講法:如果牙骨冇縮,牙肉係有可能生返出嚟

https://www.schsa.org.hk/tc/services/lym/prof_tips2/dentist/index_id_974.html
牙齦生物學距離是指牙肉覆蓋在牙齒上最高邊緣始終會保持在 3mm!那麼我們就能得到一個結論,牙齦能否長回來其實與牙齦本身關係不大,而是與骨頭有關。如果你的骨頭沒有退化,那牙齦就算是被切掉,但牙齦依然會頑強地重新長回來。反之,如果骨頭退化了,就算你沒有碰過牙齦,牙齦也會跟着骨頭往下退,繼續保持很神奇的 3mm 的生物學距離!所以牙齦萎縮的本質,其實是骨頭的退化了!

所以骨頭如果沒有萎縮,在經過牙周炎治療後牙齦是會重新長回來的,反之,如果骨頭已經嚴重退化了,那麼牙齦就很難再回到原來的高度了!

我當初發現牙肉縮咗0.幾mm(有個黑點),牙醫話牙肉發炎,照X光牙骨冇縮
其實有冇可能牙肉縮咗,但牙骨冇縮㗎
暫時想用補牙嘅方法
不過補牙耐咗會甩同變色

想問下有冇巴絲打知道
其實補牙縫係咪要磨走少少牙面先補到,每次再補就要磨多少少?
假設我補完一次,過幾年佢甩咗或者變咗色,係咪唔可以由得佢或者拆咗佢恢復原狀,一定要再補?
你最後用咩方法?
想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞