陳凱欣倡疫苗車扮雪糕車 播音樂、送爆谷氹細路打針

327 回覆
52 Like 706 Dislike
立法會大會今日討論《施政報告》致謝議案,議員繼續替政府谷針「獻計」,選委會界別陳凱欣就稱有「突破想法」,參考雪榚車做法,在流動疫苗車播音樂吸引小朋友打針。陳凱欣甚至建議將戲院改為「注射室」,打完針向小孩贈送爆谷,她稱:「呢個經歷一路令小朋友以後都唔會怕打針,分分鐘更加愛上打針㖭!」

十多名議員的發言都觸及提升接種率,飲食界張宇人提議強制全民打針,九龍中楊永杰就建議外展隊替露宿者打針。

陳凱欣就稱有「突破想法」,她指政府現時只得兩架流動打針車,可以改裝旅遊巴在不同區谷針,稱可能很多市民「仲係十五十六,但當見到疫苗車泊咗喺你屋企附近,可能你就會即刻諗打」。

市民如何知附近有打車?陳凱欣自問自答,建議參考雪榚車做法,「播一啲音樂,一聽到就知道疫苗車」,又指當小朋友聽到音樂,「都會放鬆啲,唔洗咁驚去打針」

送爆谷送米 「分分鐘更加愛上打針」

有議員建議將受停課影響的學校改為疫苗中心,陳凱欣更進一步,稱自己有「再突破、打膽」的建議,將戲院不同影院改為注射室,「戲院夠大,啲凳又夠舒服,打完就休息20分鐘」,離開時更可以贈送爆谷予小朋友:「我有信心呢個經歷一路令小朋友以後都唔會怕打針,分分鐘更加愛上打針㖭!」若果是長者,她稱可以送米和送罐頭。

https://www.inmediahk.net/node/政經/陳凱欣倡疫苗車扮雪糕車-播音樂、送爆谷氹細路打針
結果變左做啲細路一聽到雪糕車音樂就念起打針
屌佢老母 真係on撚9架wo
咁計法
不如播a片 揾幾個車模/大隻鬼佬
包好多成年人打針
打1針送1q
若能智
早朝一個空投物資
依家一個扮雪糕車
忠誠廢物真係爛泥扶唔上壁
想睇一堆性感女郎喺車度跳鋼管舞多啲
一定催谷老人接種率
不如你條臭西去廟街跳豔舞引D廢老打針啦
戇撚鳩
立法會不如改名做匡智會
又空投,又雪糕車, 垃圾會真係cls
弱撚智
禮義廉嗰班輪住出嚟表演廢中風格笑話大賽
成班忠誠垃圾
播綠袖子就差唔多
正on9
童年陰影就係咁黎
屌佢老母奶共狗連細路仔都呃
美麗新世界間安樂死大樓都係咁,果然係美麗新香港!
仲雪糕車氹細佬, 咩年代既思想呀
咩狗屎垃圾都有得做議員真係呢...
幫啲細路戒食雪糕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞