貓罐頭資料庫

51 回覆
26 Like 1 Dislike
會唔會整啲白烚雞肉畀佢好過食罐頭?

如果唔加supplements 同副食罐無分別
唔可以當正餐
主糧都係要食番乾糧
講起貓食,有冇人有睇一本書叫:貓這樣吃最健康?
曾經係台灣好出名,教點自己整貓食

岩岩先係圖書館借完黎睇 想買番本
諗住訂canagan 罐比主人食,之前買左三罐比佢地試,佢地好鍾意,有無人知成分算唔算好

Canagan成份無問題,無膠
用木薯粉代替整傑啲汁
只係我揾唔到佢跟咩營養標準
不過佢聲稱係complete food

老大好中意canagan 青口罐
有冇d其他推介
隻貓唔鍾意食乾糧,成日食幾啖就走咗
本來俾佢哋nature's variety 魚罐,但係有隻嫌腥唔食,仲要一接近就撥屎咁款
咁買咗fussie cat,佢就肯食,本來我都唔係好鍾意呢隻,但係估唔到
隻貓唔鍾意食乾糧,成日食幾啖就走咗
本來俾佢哋nature's variety 魚罐,但係有隻嫌腥唔食,仲要一接近就撥屎咁款
咁買咗fussie cat,佢就肯食,本來我都唔係好鍾意呢隻,但係估唔到

真係唔係隻隻貓鐘意食魚
屋企兩隻都係麻麻地
始終魚糧無咁好營養
雞肉最穩陣
諗住訂canagan 罐比主人食,之前買左三罐比佢地試,佢地好鍾意,有無人知成分算唔算好

Canagan成份無問題,無膠
用木薯粉代替整傑啲汁
只係我揾唔到佢跟咩營養標準
不過佢聲稱係complete food

老大好中意canagan 青口罐
有冇d其他推介

Canagan 其他味呢?
個人覺得雞,火雞比海鮮好啲
同樣價錢亦可以試下thrive

絲打有心機
有時間真係想自己煮
樓主會唔會分别説明下 d 成份數值高低對貓貓既好壞影響?thanks

家有兩貓

絲打有心機
有時間真係想自己煮

不過本書好撚貴,屌台紙370,香港賣123
樓主會唔會分别説明下 d 成份數值高低對貓貓既好壞影響?thanks

家有兩貓

營養數值主要睇碳水化合物係唔係太多
過20%會轉紅色,
蛋白質隻隻都夠做,通常多蛋白質就少碳水化合物
脂肪就嗰part睇你主人係咪少運動,係就揀低脂嗰啲

我個人覺得無榖幾緊要,所以會睇左係咪無榖先,唔係就pass

反而最好睇下成分先,要避免有人造維他命k3, 乜乜膠嗰啲係增稠劑,唔好長期食就得,最好揀無或者用薯代替嗰啲。

要揀多啲唔同款罐頭食,隻隻蛋白質脂肪比例、添加嘅成分都唔同,樣樣都食啲咁就可以避免長期吸收單一成分,主人腸胃又唔會因爲食慣呢隻唔肯食其他。

絲打有心機
有時間真係想自己煮

如果真係有用呢個我都接受到
買左番嚟擺就有啲

絲打有心機
有時間真係想自己煮

如果真係有用呢個我都接受到
買左番嚟擺就有啲

你借黎睇左先囉 佢除左教整咩食仲有好多基本既概念 學左再自己揀咩岩主人食好過聽人推介啦
貓奴留名
最近開始餵主人食罐所以研究左好多貓罐頭
整左個資料庫開心SHARE

TITLE係跟牌子名順序排,包括主/副食罐
主食罐範指符合AAFCO(美國)/FEDIAF(歐洲)建議嘅營養標準,可當正餐食用,副食罐只可以當小食
(CANAGAN特例,官網同FAQs都無寫明符合咩營養建議,請自行決定)

碳水化合物同灰質過高會用紅字表示
備註列左啲需要注意嘅成分, 參考用

有興趣想知有無主子食評SHARE番

https://docs.google.com/spreadsheets/d/17GY16jwgLQUcDsSEG4C5unNUgerd1smD1oquaIpIwvs/edit?usp=sharing

絲打想請教下
我見蛋白質一個%
然後wet matter裡面個蛋白質係另一個%
係咪有條公式去計嫁??

絲打想請教下
我見蛋白質一個%
係咪有條公式去計嫁??

Wet matter 嗰個係計埋水分,所以比例上蛋白質好少
要減番水分就知實際佔幾多,而且都方便左同乾糧比較
蛋白質%(wet matter) / (100-水分)% X 100 = 實際蛋白質%(dry matter)
例如一個罐頭嘅蛋白質係9%, 水分有80%
9% / (100-80)% = 0.45 x 100 =45%
而且將所有材料變成dry matter,用100減翻就知碳水化合物有幾多
因為寵物公司唔會寫出嚟 要自己計

絲打想請教下
我見蛋白質一個%
係咪有條公式去計嫁??

蛋白質%(wet matter) / (100-水分)% X 100 = 實際蛋白質%(dry matter)
9% / (100-80)% = 0.45 x 100 =45%
而且將所有材料變成dry matter,用100減翻就知碳水化合物有幾多

明晒 唔該

絲打想請教下
我見蛋白質一個%
係咪有條公式去計嫁??

btw 想問埋ash可以點計?
真係有d有寫有d冇
留名
我想問我每日俾兩罐 85g罐頭隻貓食夠唔夠一日所需?
8個月到,應該2.8KG 到.
依加俾緊 Holistic Select無穀三文魚海蝦\海魚吞拿魚腩

絲打想請教下
我見蛋白質一個%
係咪有條公式去計嫁??

btw 想問埋ash可以點計?
真係有d有寫有d冇

無寫嘅話我見網上好多data都話罐頭預2.5%, 乾糧就8%
我想問我每日俾兩罐 85g罐頭隻貓食夠唔夠一日所需?
8個月到,應該2.8KG 到.
依加俾緊 Holistic Select無穀三文魚海蝦\海魚吞拿魚腩

夠呀官網都係2罐左右

不過可以嘅唔好俾太多魚類
始終家禽類營養會好啲
想請問sheba罐係咪好垃圾

我每餐都喂4分1罐同少少乾糧溝水
準備領養3個月大既幼貓同一歲既成貓,打算乾濕糧都餵。睇完啲資料,暫時諗住買:

Nutrience Subzero 無穀 雞肉/火雞/海魚全貓糧
Nature’s Variety Instinct 火雞罐

想問下咁樣夠唔夠營養俾幼貓呀?定係分開幼貓同成貓既飲食好啲呢?

好多謝你整理呢啲資料呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞