一齊欣賞大陸網民的聰明才智

632 回覆
751 Like 16 Dislike
呢D神作要backup wo
站係一個 完全唔關事 (假設香港人都係局外人身份去睇個時)

佢地d灰諧自嘲係幾到肉
但呢個僅僅限於 佢地嘲自己政權 嘲刁種
有d 睇得再通透d既 你用蘇聯 2戰德國 現代美國去嘲返現代中國 佢都冇問題

但如果當中牽涉到過去到現在既領土問題 如台灣 香港 彊獨 加埋日本呢d因素
佢地就會放返低個腦 跟大隊
搵唔返啦
抖音真係高手諗出黎,唔係講笑
因為佢變咗短片,睇幾個鐘好似睇好多個短片,睇咗好多嘢咁,其實同一類嘢黎。
而且全部都係無養分,無內涵嘅內容。與其話畀人塞思想,不如話令你唔去思想。
真係奶頭樂tittytainment嘅極致表現。
咁個國家咁大乜人都有架啦
不過中國只有唔夠10%人讀過大學
呢啲絕對係少數
講到精神鴉片 原神同萬國覺醒都要佔一席位
勃列日涅夫的笑話
1966年3月29日,在蘇共二十三大上,勃列日涅夫正式當選為蘇共第一書記,登上了蘇聯最高權力寶座。

勃列日涅夫之所以能上台,不是因為他有多能幹,而恰恰是因為他太過平庸,經歷了從「大清洗」到「打倒赫魯曉夫」,由於他太過平庸,沒人把他當目標,因此居然奇迹地躲過了歷次打擊。

赫魯曉夫下台後,各方爭執不下,誰都不願讓強勢的對手得到最高權力,商量來商量去,最終決定讓看上去最膿包的勃列日涅夫出任第一書記,原因是「這樣大家都放心……反正他也干不出什麼」(前蘇共中央政治局委員兼中央書記蘇斯洛夫語)。

因為無能而成為國家最高統治者
,勃列日涅夫也算創造了一項歷史記錄。

勃列日涅夫在政治笑話中的形象一般是愛慕虛榮、權利慾強、喜歡享樂、痴呆、健忘、病入膏肓的。蘇聯當局努力培養對他的個人崇拜、他本人的「勳章收藏愛好」和他由人捉刀而獲得了列寧文學獎的回憶錄三部曲也經常是被嘲笑的對象。例如其中一則:
在政治局會議上,勃烈日涅夫興致勃勃地說:「同志們都說我那三本回憶錄寫得好,哪天給我弄一套,我也讀一讀。」

晚年的勃列日涅夫已經有些老糊塗了,這導致他鬧的笑話越來越多,最出名的一個是在1980年的莫斯科奧運會開幕式上。習慣於照本宣科的勃列日涅夫掏出秘書幫他寫好的歡迎詞,出人意料地半天沒說話。過了好一會兒,這位蘇聯最高領導人發出了一連串令人費解的「歡呼」聲:「噢!噢!噢!噢!噢!」在場所有人都聽愣了,這是啥意思?這是在以某種特殊的方式對來賓致以問候嗎?只有勃氏的秘書明白了,走過去提醒他:「書記同志,那不是五個『o』,那是奧運會的五環會標,正文在下一行。」

據說,勃列日涅夫鬧了這個大笑話之後,奧運會場上所有來賓保持了一陣詭異的沉默。因為畢竟誰都不敢嘲笑總書記。

然而,平庸而搞笑的勃列日涅夫統治下,蘇聯在貌似強大的背後卻是同樣平庸而搞笑的,錯誤的國家方針,僵化的經濟體制,死氣沉沉的文化,一切都透出一股行將就木的腐屍的氣味。

兩年之後,勃列日涅夫撒手人寰。又過了九年,貌似強大的蘇聯轟然解體
個時代愈係黑暗幽默感愈係重要,
佢係令大家埋藏係心既堅持持續落去既動力來

大陸仔啲反嘲真係好勁
逼出嚟
無玩過原神唔清楚
但係手機game 根本99.9%都係精神鴉片。
之前聽有個大陸講經濟既節目,個主持係德國返,佢有集睇數據話中國微博得5%左右係大學畢業,6億人月入1000蚊都嚇傻左
有無介紹
學緊日文真係覺得好鬼難
同求
接力
抽水呀嗎你估真係咁多game有文化內涵
btw, 推介一個app 叫gamecores ,我估好多打機既人都知,用遊戲做切入點講文化既野

youtube都有channel
兩個,一個叫hero3046,一個叫小昊子,完全免費
我睇hero3046過N3
我見過唔少人做8-9億左右
求link
我係N5 學完50音
文法記唔到入腦 尤其動詞

睇過出口仁個D 再寫筆記 都覺得唔熟
妙 花式自殺達9.9-10分完美表現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞