【電影撚入】有冇好睇嘅科幻驚悚電影

46 回覆
0 Like 3 Dislike
Pandorum

太空, 科幻, 奇怪生物, 有驚悚
啱唔啱?
GATTACA
可以睇埋moon
among us 始祖
Mulholland drive
小說不嬲都係咁寫唔關佢事
寫到曉飛都無用,放到上大銀幕,比觀眾感受到先係成功
淨係大草原奏起音樂個幕已經係永恆經典
世界觀亦唔見得好創新,史忽堡個幾年食咗屎

我係回應緊樓上呢點
大草原拍得經典唔係因為世界觀宏大
其實世界觀唔係純粹指故事個世界有幾大有幾豐富,可以係一個媒介去闡述作者所想像既世界
我講經典個一幕係一個例子,指出導演成功將佢+原作者所想象既侏羅紀公園既簡單直接又不失氣勢咁呈現比觀眾睇,係1993年個陣所用到既特枝,電腦效果以至啲機械恐龍都係當時業界中行得最前,事實上係好前衛同大膽
但係你所講嘅配樂,cgi 同animatronics都唔關導演事,又唔係佢整
劇本都唔係佢寫㖭啊,跟你Logic咁拍戲唔洗導演喇
唔關導演事你都講得出
你想minority report做啲咩
整個未來世界一幕比你先叫唔垃圾?
唔係咁嘅意思,我只係想問清楚你對世界觀嘅定義
因為我唔係好識又少聽其他人有咁樣講過,所以唔係好明你嘅意思想瞭解多啲

譬如話bicycle thieves點樣用鏡頭同電影語言描繪當時嘅階級同埋經濟,生活環境甚至夫婦家人之間嘅關係
咁當然係建構緊一個世界觀啦
咁但係如果話單純話用視覺音效呈現一個磅薄嘅氣勢都叫世界觀
原則上同用視覺音效呈現一個強烈嘅驚栗效果係冇分別
咁唔通見到jaws條鯊魚神龍見首不見尾,又話係一個好強嘅世界觀?
定係我誤解咗你意思?
我上面講咗,我認為個幕只係建構套戲嘅世界觀既一部份,好似配樂為例,純粹聽佢配樂合埋對眼都好似置身於大草原咁,幻想到原來一個恐龍公園原來係咁既氛圍

當然建構成個完整嘅世界觀,仲需要考慮好多野,例如假設當年導演係決意用全CG畫恐龍,根據嗰陣既cg質素,觀眾可能當笑片咁睇

不過我覺得你用劇情片做例子嚟講科幻片就唔太啱,好似東京物語依類內容都係好寫實,觀眾好容易代入,但科幻片既世界觀係由0開始,觀眾未睇戲就算睇過小說都未必可以係腦中建構到成個公園出嚟,所以好睇導演功力,功力不足就會調返轉俾人覺得佢拍唔到原著既世界出嚟
純粹覺得唔好睇,係一套悶+老套既科幻片,結局亦算不上驚艷
套野叫死亡魔法
呢兩套?

好野黎,無怪物,只有太空空虛既恐懼
但係minority report嘅世界觀點會比Jurassic park差
特別係對社會階層差距嘅描述
我自己就幾鐘意換眼個幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞