用Telegram set騙局,差佬都吹你唔漲

15 回覆
6 Like 8 Dislike
如果響Tg俾人拉咗入股票投資group, 有十成十都係騙局黎,無視就可以。或者呢個係常識黎,但對於一時財迷心竅嘅人黎講,就算係讀咗幾多書,拎咗幾多個專業牌都會中伏。你一次過開十個group, 每個add百幾人,每個group總會有一兩條友俾你水到十幾廿萬,好彩嘅會有其中一兩個人俾幾百萬。一年set三次局,其實都幾好搵。

最重要係,成為Telegram騙案苦主後,報狗只係一種儀式,呢種case係從來都唔會查到野,Telegram係最好嘅隱身工具,根本唔會有人追蹤到你。

我中過一次伏,手法 係咁:
1. 騙徒先開一堆 “價值投資” Telegram群組,random加一堆人,另外事先準備一堆分身ac (或者可能係集團嘅其他人)。
2. 騙徒會扮係投資專家,用一張著西裝人士嘅相做Profile pic。 會搵一個ac做助理開group,自抬身價。講到自己非常正路:

3. 投資專家會響個group度講好多股市分析,投資教學之類。分身ac會開始問問題,投資專家答下,分身ac又吹捧下咁。

4. 以上係建立可信專家形象。其實好難有人會即時諗到有咁多媒。心水清嘅可以發現有好多個呢d group存在,而呢d 媒全部人都係響所有group入面。

5. 下一步就係搞一個 “財富增值計劃”,招收學員教投資,通常都係推介一隻股票短炒,最緊要係唔收錢教你,等你真係做到財富翻倍先收相應指導費。“開始”咗幾個星期之後,因為分身ac 嘅大量吹奏,以及投資專家“開估”今個星期賺咗幾多。去到呢個位,會開始有人信呢位投資專家係有料嘅。呢個指導計劃去到呢個位又睇唔到騙案成分,因為個投資專家實際上係拎唔到你任何錢。

6. 你以為佢會俾你參加呢個計劃係買股票?你就錯了。佢只會叫你買一隻crypto,理由係資產要diverse。佢會教你開個幣安戶口買USDT,再將USDT轉去一個(其實係自己設計嘅)交易平台投資一單唔存在嘅ICO。到咗呢個位,你已經中招了,因為D USDT其實係過落去佢個Wallet, 而唔係你嘅Wallet。你根本係冇買到任何野。

7. 你以為隻幣係有得放返做USDT,但系統上係操作唔到。佢會搵個理由話點解資金凍結咗。

8. 個group會繼續吹話呢個ICO係利好,事實上個平台顯示隻幣嘅價格係咁升。升咗幾倍都有。

9. 萬一去到呢個位佢都仲未identify到水魚上釣,佢會開始去關心一d keep住online但又冇講野嘅人,問下係咪仲有咩concern。

10. 最後一手係,當水魚埋晒位後,個平台忽然間會搞買一送一認購。佢又會發功係咁說你加購。

11. 最後,就會搵個理由(或者搵理由都費時),正式割禾青走人。

報狗係指定動作,但真係唔好有任何期望。Telegram對騙徒黎講真係好似避風塘咁,根本冇任何追蹤嘅方法。最好笑係,就算我誤打誤撞抽到同一集團嘅線,發現佢地又想行騙,狗話程序上佢地係唔會主動查,係要有人受害報案先可以查。但係報得案的話,個tg group都收晒皮,冇野查。

所以話如果你有心有技術,透過tg做騙徒真係好好搵,冇野制裁到你。不服來辯。

我搵到佢地呢排又準備設局。想搵到佢地真身應該冇可能喇,睇下有冇得搵到準受害者,勸佢地回頭是岸吧。
比佢呃左幾多?
點會幫你唔到呀
TG識拉手足
唔識拉騙徒?
想問tg可以點樣俾人搵到真身?
次次貼我個倉出黎佢地就black list 我
其實真係幾好做 永遠都有傻仔中招
push
永遠都有人想不勞而獲人唔衰貪心煩小好多野
咁都中招既,係抵死,唔衰呢樣都衰第二樣
唔知點解俾同一個group拉入去quit完第二日都會收到訊息
重覆幾次black list埋加我入去嗰個都係咁
最尾要較返聯絡人先拉到入group至安靜晒
拉唔到同唔想拉係兩件事

你試下用TG犯國安我相信佢地點都搵到你

你依D CASE係佢地HEA做唔理姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞