你哋睇下 近幾年有幾多大陸女演員贏金像獎女主角

28 回覆
1 Like 13 Dislike
2021:劉雅瑟(智齒) 如無意外
2020:周冬雨(少年的你)
2019:曾美慧孜(三夫)
2016:春夏(踏血尋梅)
2015:趙薇(親愛的)
2014:章子怡 (一代宗師)

唔計鞏俐應該由章子怡開始
2006:周迅(如果‧愛)
2005:章子怡 (2046)

好幾年前陳嘉上講過 話合拍片因為香港男演員強勢 所以女演員通常要搵大陸嘅

如無意外應該幾難改變 佢哋的確有實力 我只係想帶d危機感俾大家 香港女演員加油
啲大導演一係搵資深女演員 一係搵新大陸演員
所以支持王丹妮爆冷
香港無女入行正常啦, 做kol 拍下youtube,ig開個post賣廣告,再唔係賣下相
好賺過入行拍戲啦,入行又要跟規矩,又驚比人封鎖咁撚麻煩
16, 19果兩個嚟擸完個獎就消失, 對影壇毫無貢獻
大陸一個%人口都多過香港....講真金像獎俾返香港人分分鐘俾人話乳滑!
而家好少女人戲
一代宗師同親愛的無得講,拎十次都得
國際章好似真係攞左十個影后
佢個宮二真心屈,全是戲,動作又pro
反觀朝偉真係67,抵無得拎,橫掃但差個影帝,佢完全係0突破,做撚左十幾年「梁朝偉」,決定離開王家衞去拍下marvel係岩
係 拎唔到,唔值得拎
宮二分分鐘係歷屆金像影后表現Top5

偉仔就算啦渣渣輝激戰實至名歸
1985:斯琴高娃《似水流年》
獎項最大意義唔係表揚表演出色嘅咩
點解會拉到去講對影壇的貢獻
況且呢兩位演出嘅角色
都幾肯定冇咩有演技嘅香港女演員肯接
平時唔like章子怡
但宮二真係無可挑剔
依家啲女演員都冇必要練演技
求其發下姣就唔駛憂
真係有演技嗰啲一係收咗山
一係做唔到主角
係,為咗捧上位同關愛座而派獎只會含金量降低
春夏同曾美慧孜之後都有拍香港電影喎

春夏: 明月幾時有 (許鞍華)、除暴 (劉浩良)
曾美慧孜: 大盜演 (錢江漢)

仲有一大堆台灣、中國、外國電視,點為之消失同無貢獻

唔係話幫中國人講說話,但咁樣一句抺殺人哋做過嘅嘢又唔代表支持到或是幫到香港人同香港電影

正如一代宗師入面,塊餅嘅喻意
香港係要時間培養新女電影演員,張曼玉只有一個,但亦可以有下個代表香港嘅女演員
代表香港嘅女演員
中層我會推選 林嘉欣
一出道已經為之驚艷,往後都保持到水準

演員實力之餘都要遇到叫好又叫座嘅嘅戲,再有更大的突破,試問一代宗師要拍幾耐先拍得出咁經典嘅戲
睇咗智齒
女主角唔畀劉雅瑟係冇天理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞