【2022年】【0210 LIVE】衞生署及醫管局4點半疫情簡報會

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
呢兩日我已經收到兩單初步確診case

袁生你唔好咁痴線啦...
不如立多條599, 不準大家講野
不如立多條599, 不準大家大聲講野
無口罩咩
唯有安慰佢哋,有人最快兩日出院
飲多啲水、曬多啲太陽、補充吓維他命C D
長唔係問題,係幾個 case 就分頁嗰吓難頂
http://compustar.atwebpages.com/ctn.php
777:聽到市民訴求...
梁卓偉建議政府積極考慮封城
圈套
港大醫學院發表第五波疫情發展的模型,推算如果維持現時社交距離措施,只能將即時有效繁殖率降至1.5,即每個確診者可傳染1.5個新症,遏止疫情幅度可達77%,預計下月中至下月底會有1.1萬宗有病癥個案,到6月中累計死亡個案將會有逾950宗。
港大醫學院院長梁卓偉呼籲市民配合政府措施,減少外出,並建議政府積極考慮「封城」。他表示,參照內地經驗,若本港採取全市封城,遏止疫情傳播幅度能有八成半,到六月中的死亡人數可以減至115人,醫管局服務不會淪陷,並須採取封城至清零,避免疫情死灰復燃。

我唔信個個醫生教授專家都係傻鳩
點睇都係政治任務要香港永不翻身
高峰2.8萬人感染 笑死
封條葵涌邨都搞到一鑊泡,仲話封城
無case number
咪唔知幾時入院出院數字
每日
依家先三位數 冇事啦
2-3日就double
1個月就到
冇架喇,已經爆晒煲做唔切,請咗一萬人做追踪喎...
出院準則、強檢準則、資訊準則,逐樣降低
過左成2年都係得近16000人確診,佢夠膽講每日2.8萬人感染
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞