Nolan版蝙蝠俠Joker係咪贏咗Batman

28 回覆
75 Like 5 Dislike
Joker一直喺度證明人性好黑暗,幾正義嘅人都會墮落,佢唔係為咗物質同利益,只係單純想證明同混亂。睇咗咁多次有幾個位證明佢係大勝。

1. 捉走Rachel同Dent逼蝙蝠俠做決定二選一,最後Bruce揀咗Rachel,但係救咗Dent,呢度證明公義同私利就算係蝙蝠俠都會揀私,最後蝙蝠俠兩樣都得唔到

2. 佢令到Dent變咗Two Face,令Gotham公義嘅象徵墮落,Dent同蝙蝠俠喺The Dark Knight嘅定義係一個白騎士,一個黑騎士,共同將Gotham走向公義,但係Dent變Two Face已經證明咗Joker嘅價值觀係啱,Dent決定向所有人報仇已經唔會變返昔日嘅白騎士

3. 最後要保住Gotham公義嘅希望竟然係要用一個謊言,將一直保住呢樣嘢嘅蝙蝠俠成為罪犯,承擔所有罪名逃亡,就係要將Dent繼續變公義嘅象徵俾假希望Gotham,反而真正付出嘅人要犧牲,Gordon要一直喺謊言之下活著,Gordon Dent Batman正義鐵三角已經輸咗

呢3點仲影響埋8年後The Dark Knight Rises,Bruce發現Rachel一早唔係揀自己係揀Dent,好諷刺自己一直因為Rachel唔可以move on,呢樣已經完全摧毀Bruce。Bane揭發埋當年嘅真相更加令Gotham嘅公義象徵完全摧毀

以前睇覺得捉咗Joker嘅時候又係一貫反派輸咗,但真正贏嘅人其實一直係Joker,佢只係輸咗兩隻船㩒炸彈個part

依家睇返感覺已經唔會再有超級英雄電影拍到咁有深度,仲要3部曲都masterpiece,劇情、配樂、演員都完美,唯一挑剔係打鬥場面
最尾一場咪輸左,大家都唔引爆對方個炸彈
DC 一向刻畫人性比較出色,社會層次深度高一點,唔似得Marvel咁小學雞
Fight scenes 真係拍得好垃圾下
我有提最尾一場,但係除咗呢場一直都係Joker贏

垃圾過mcu
第三集先明顯
Batman應該打到bvs入面咁先啱
Why did you say that name?
可能想追求返寫實風格,但係出到嚟真係無咩美感,睇落有啲慢

又一個比Zack既「黑暗」畫面荼毒左既fanboy
Fight scenes都做好埋就太完美啦
個導演拍啲動作去到天能先好啲
係咪要每月loop返依套嘢?
又唔係非黑即白既
揾啱個動作導演可能
本身dc, marvel, super hero動漫,電影
全部都係小學雞,低質低智,無腦無深度作品
唯nolan能夠將佢地推高層次變成另一部作品
Nolan唔知點解係唔識拍打鬥
其實都係
日本動漫係正過美國
我一向覺得
其實兩隻船都係Joker 嬴
JOKER 想證實嘅係
人性係最後揀嘅都係自己
平民船大家只係睇到結局:無引爆
但係實際上 隻船有投票 投票結果都係殺犯人船
而最後無人肯㩒switch 有一個光頭佬話㩒 最後㩒唔到
但其實佢唔係良心發現唔想殺人
係唔想佢自己係殺人犯

所以平民船已prove JOKER 係啱
Gotham 人係corrupt selfish 嘅人

犯人船 本身係正義嘅化身嘅警察
係默許個大隻佬炸平民船

只係個大隻佬符合Batman 個好人定義

所以JOKER 實際上all games all win
Batman 對Gotham 係錯誤
都係,雖然兩隻船都無爆但係唔係因為大家共識唔㩒掣,其實大家都想保住自己,不過無一邊落到手
唔想拍到其他英雄片咁突出英雄光環掛
Watchman
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞