嚴選十大樓主認為最勁嘅Pokémon神獸

594 回覆
23 Like 862 Dislike
係囉,你咪叫佢皮卡丘囉大陸仔,比卡超係官方認可譯名黎,而家就多咗好多你呢種大陸仔跳出黎
原作者可以無視廣東話音譯
一係你就話譯名只限中台,馮咩話係中港台譯名,我夠話你係弱智仔啦,大陸閪,
而家連廣東話動畫都叫佢pikachu你就知個譯名幾7
我都叫你弱智仔,你會唔會認同呢句話嘅原作者我,同意你係on9仔
原作者唔係大哂,佢憑咩張普通話音譯取代廣東話音譯,佢有權咁做唔代表個市場一定要受。佢夠薑咪全部改哂意譯,又唔係,大部分用大陸譯名就算。
記住啦大陸仔
咁你同意你係弱智仔未,尊重知識產權。
乜原來原作者可以隨意侮辱一個地方嘅文化嫁,
下次game freak係game設定香港寫殘體講普通話,又係知識產權? 你唔覺得被侮辱只係因為你係大陸仔,講開普通話。
一係你又尊重下我講嘅嘢,認做弱智仔先得唔得
係真係好難同你呢啲大陸仔溝通
係囉
統一完啲譯名根本無人用
改嚟都無意思

都唔只係大唔大陸譯嘅問題
而係啲名柒撚到咁 邊個用得落先得㗎
次次聽到都覺得柒到打冷震

利申:玩英文
係個陸仔唔會明個問題係邊,佢都唔識廣東話。
動畫隻野pi-ka-pi-ka-chu咁叫,你就叫佢皮卡「優」
大門大
蓋歐卡先屈機 特攻特防強 難秒仲要識絕對零度最鐘意練隻特防高嘅
波台

咩黎
呢d係由頭已經爛
第1頁就會話客觀
到第1就自己童年回憶
個post 垃圾到

劍狗 蓋歐卡 呢D熱門速攻手去到咁後都唔講
有打開對戰就知 阿爾宙斯呢種PKM 個變化多到一對戰 佢放出黎你根本唔知佢係玩咩流派 成個戰局主導權已經係佢手上 咁都可以唔上榜

反而烈狗(飛+龍) 呢D大部份玩家都會準備好哂counter既寵就排第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞