有冇人試過自己大廈中咗強檢但完全冇理佢?

181 回覆
432 Like 43 Dislike
仲有有啲公司講明強檢要出陰性先可以返工
咁就多日假,點解唔去排
果批人罰錢都交唔撚出
其實佢地好hea
之前有親戚公屋中左強檢圍封
佢地斜對面有個行動不便嘅婆婆,因為冇人係到所以冇人帶佢落去做檢測
跟住D職員夜晚拍門冇人應就搵膠紙封住道門
之後隔左幾日個阿婆自己撕走左個膠紙,最後檢都冇檢過
中過 冇拍門登記
9噏冇成本
其實只要諗吓政府有無能力掌握到個名單證明邊個去過果個地方 就唔難估到佢到底有無能力執法

好簡單 亂過馬路夠犯法喇 唔通佢個個紅綠燈都擺隻9係度mon住咩 所以佢都係簡唔中random check吓 一係實名制過馬路囉 咁要捉就實捉到

諗吓個政府過去果幾年點對我地香港人 先唔講佢個清0政策弱撚智 依家仲好意思叫我地齊心協力抗疫? 憑咩呀 含撚喇屌你老母
自從冇咗蘋果就完全冇留意過就算要強檢都唔會知
唔好咁弱智啦
大概一年前
我住幢樓有幾戶中咗要強檢
唔係omicron 同delta
係最原始果隻武漢肺炎
果陣時初初有強檢
衛生處就真係咁做

佢捉到你之後要你約時間去
仲有架旅遊巴係樓下
比如你book朝早九點車
就所有book 咗九點既人係樓下
一齊出車去檢測

個個鐘都有車車你去檢測中心
你做完就車返你返屋企
我地要拎兩次陰性先返得工
即係變相WFH
去檢冇蝕底隨時抖番兩三日
都冇話罰錢
傻鳩
傻的嗎?
張List日日幾十座大廈,
一座大廈幾百人,點Check
呢啲重點爆發地區就自己醒水喇 你打開個窗望下樓下都見set撚晒嘢+幾百隻9棟晒係度 佢肯定會重點執法 呢類case奶嘢機會肯定高 乖乖地做算喇 一係你就幾日唔好出街 一係就搵人探吓路睇吓門口有無人突擊檢查先出街

上面講緊果啲係強檢公告 即係話去過邊度邊度果個商場/大廈要自己去檢測果啲 呢啲就彩佢都on9喇
突然記得之前有個醒目仔整安心出行App
之後成班中伏
最鐘意水人
離撚曬地
啱, 之前試過中強檢公告, 事後完全唔見有人 check
好彩當時仲可以用深喉, 唔洗咁排法
咁又唔係
捉殺人犯又未必咁勤力了
防疫係國家級任務

有發燒嗰啲係高風險 唔驗得
利申有同事想去驗唔比驗
我都好奇怪咁多人唔識分圍封強檢同強檢公告
理大 東沙群島 安心回家
我哋cctoy不嬲都係叫人衝自己鬆 始終如一
有啲閪公司迫你放大假 or 無薪假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞