醫療保險邊間好

20 回覆
0 Like 2 Dislike
發現醫療保險都幾有用 有d大概5000蚊年費 (幾千蚊墊底費/year)嘅保險 可以claim到幾百萬 甚至幾千萬一年(如果真係醫左咁多錢)

如果佢解決到比唔起醫療費用嘅問題,咁其實無需要買“”one off payment嘅危疾保“”

大家知唔知邊間保險公司嘅“”有墊底費醫療保險“”好d
應該都差唔多
最緊要係個agent事
只買純保嘅自願醫保
一般打工仔,3-50,000墊底費,應該都二百蚊左右一個月

墊底就睇你有冇其他保險,例如以前買落啲垃圾plan,自己公司/配偶公司,或者自己拎幾多錢出嚟係comfortable

政府個自願醫保網有晒d plan 比你睇
我用AIA
上次claim疣一個星期收到錢
我覺得越大間越穩陣
利申: 非AA
醫病你有high end medical就夠架喇
危疾人壽for你要一筆錢應急e.g. 生活費, 養老婆仔女, 供樓
ching 用邊間 有無推介
claim到幾多
我買左0墊底CEO
39000 全claim
危疾同醫療兩個唔同功能黎

危疾主要係for應付患病期間停工既支出

醫療係for係私家醫院接受治療/手術前後既部分支出

有墊底費既high end既話

就睇額外既保障範圍(例如:Cancer treatment, 醫療器械等等)同埋賠既上限

不過如果公司有group medical或者以前屋企幫你買既n年前醫保 可以用黎比high end既墊底費

當然單買high end無問題 但要心理準備係
未過墊底費(ex: 墊底20000)既話
頭20000既支出要自己比
可否講下係claim到d咩費用
手術費全claim
其實正常疾病應該都無乜問題既
細間果啲可能會麻煩啲
其實bowtie 咁新 睇個plan好似幾好
但驚claim果陣又呢樣果樣claim唔到咁姐
因為新到無乜人claim過咁
同問

我想買, 但我個agent強烈建議危疾同醫療一齊買, 係咪真?

同埋危疾係咪有儲蓄成份? 如果我想中途拎錢仲拎唔拎到?
咩plan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞