電力軌道(eubiq)

34 回覆
2 Like 5 Dislike
嚟緊新屋裝修,諗住用嵌入式eubiq 電力軌道喺廚房同埋電視後面,但因為呢樣嘢之前未接觸過,請問有冇有經驗嘅人士可以分享一下好唔好用

另外我有幾樣野唔係好識,想指教一下

譬如我喺電視櫃後邊,裝咗75 cm , 嵌入式,最多八個適配器,如果唔夠用,可唔可以再加拖板 同埋如果只有呢一個做供電,夠唔夠負荷?使唔使做多個孖蘇,以備不時之需

另外,如果係嵌入式,當佢舊/壞/唔想繼續用,係咪可以搵師傅變返做孖蘇?
咁到時要搵泥水佬封返埲牆?
或者如果想轉返一個長啲嘅電力軌道就要再搵師傅鑿大d個窿?
燈行路軌我明 但點解蘇都要行路軌呢
就算你蘇可以移位 你用電器咪又係要連住條電線
唔緊要,我諗住喺電視後面都唔覺得佢特別型㗎
我諗住既然裝修,如果佢好用嘅,可以裝埋
我唔太識呢啲科技嘢,喺我心目中其實佢都係一個嵌入式嘅拖板 ,可以叫做整潔少少😂(少咗個拖板)
我見人地講,裝果個同裝個一電制位一樣價,
一個電掣$800,一條我當佢兩千 ,都係2800 (可以插到10個八個唔使再拖拖板)

如果我整三個孖蘇,已經貴過$2800

當然,我未問裝修師傅如果裝嵌入式,要加我幾多錢(因為要鏧牆整條坑)
我用過覺得麻麻地,成日接觸不良
諗住多電位用,而且嵌入式 少咗隻拖板擺出黎
eubiq?接觸不良咁又真係幾唔吸引,冇諗過呢個問題,見佢講到自己好勁
但貴十倍
有路軌咁多電線都肉酸架
不如買埋拖板全部收埋櫃入面
唔係貴10倍啊 如果用呢個我就會做少啲電掣位,現在為都好貴所以我係諗住慳返少少所以先考慮呢個呀
但係eubiq 一個裝置計一個電位,可以插5-6 隻蘇
呢個都係我其中一個擔心嘅嘢,我有爬文喺度望過話,如果呢個嘢壞咗,都好似換蘇位咁樣換
(當然都係交俾專業人士因為我唔識換)
但係我就驚佢局限左我以後都一定要用死咗佢
我意思係料錢
一條軌加插頭要二千幾
一個拖板二三百都買到唔差既牌子
你係完全嵌入式定係掛牆嗰隻?

我係用緊呢隻,我覺得幾好用,無接觸不良

有用緊,拋下磚

其實同普通拖把一樣,拖把搏拖把得唔得?得,不過用電量大既話就有機會跳制。

變孖蘇應該唔得,宜家拖一個電軌既電量同孖蘇唔一樣,孖蘇裝修佬都收你兩個制錢
其實係咩睇屋企電路點駁
我係廚房用,廚房電路係ring,所以駁返孖蘇應該都無分別?
我喺度考慮緊完全嵌入式 ,不過就諗緊會唔會有啲咩後顧之憂,相比起一個拖板,你覺得呢個有咩優點缺點等我參考一下🙏🏻
你係咪都係嵌入式, 如果佢之後可以變返一個單蘇都OK嘅 ,不過我覺得嵌入式好似不歸路咁,假如佢一段時候之後壞咗 我都要用返佢如果唔係就要搵泥水佬補番個窿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞