請教水喉/裝修佬,想出水一開三

39 回覆
0 Like 11 Dislike
我有個大流量濾水器,
而家直接用4分喉駁水龍頭都好夠水壓,
我而家想分多2面,分別比洗碗機同即熱水機用,
想搵個1出3嘅分頭,我上網係咁依搵過有1出2,但1出3好似無,我應該要點做?
當搵到1出3或者駁兩個1出2,
應該駁落濾心後(圖1)
定駁過完濾心條水喉後面?(圖2)
唔該晒各位真漢子巴打

我敢講,無料嘅師傅仲衰過我嘅自己搞
同我想搵not made in china 嘅hose同分水頭
香港有冇邊間賣水喉野多?
買兩個T加條軟喉咪得

示意圖
其實你做乜姐?我上得黎問就預自己搞啦
唔係出唔出錢嘅問題,
好多時呢d工藝野我比完舊錢仲要一肚氣
我點知個師傅有冇料呀?
比錢前又話點易又搞得掂,上到黎又話呢樣點又話果樣唔得,最後整完唔啱我心水又係搵我黎搞
好多野我索性自己學自己做仲好過d乜乜柒柒老師傅,起碼我自己學到野又禍又都心甘命抵
我希望你唔係我口中所謂嘅「乜乜柒柒老師傅」啦
咪係, 唔明佢做乜咁執著要十字叉,
一定要十字叉一係去淘寶打水喉 四通,
唔要大陸野就去涁記 kembla問下零售
仲有冇邊間大型水喉五金鋪?
求其大陸野得啦
由水箱到你屋企入面都大陸銅喉
都唔差在個兩個T
福榮街2號有間細鋪, 以前去買日本野都有得賣, 唔肯定有冇你果隻十字叉, 唔想白行一趟不如你上amazon睇下
我明呀,所以我搵緊parts係filter後嘅換晒做NMIC
其實我想用十字嘅原因係可以減少用其他parts轉黎轉去,又從而減少漏水情況,同埋NMIC嘅水喉parts真係好難買先上黎問班水喉佬
Amazon,Home Depot都睇過,好多都無貨又無寫明邊到造,所以想香港搵下算
唔建議去五金鋪買好多係伏嘢同mic
你想質素好就amazon同英國水喉網買
會啱你條件
加個cross/2Tee 幾條軟喉咪得 上黎問之前都可以youtube DIY片 落街5金鋪都問到配件 你上手入屋個段咪一樣大陸野
你都係怕鉛水姐
兩個T又冇焊
有鬼鉛咩
呢D用膠圈迫死
唔怕漏
漏咪換舊膠圈
你玩到上AMAZON DEPOT 你直情上水記睇佢張水紙算啦 手工唔得一個joint都漏水 手工得百幾個joint都唔漏 洗乜擔心多joint與否姐 DIY得就預trial&error
驚漏水圈多幾圈士念膠布, 加d麻根
近太子 上海街嗰到堆五金鋪有無行過?
一係就濾水器打後全部轉美國標準
轉入濾水器既轉頭香港有賣

包括龍頭同分水器,amazon 好多非国產攞左NSF既選擇

但你仲要分入洗碗碟機,依度就要留意啲頭夾唔夾
買個1出3就得,香港較難買,淘寶大把
講個現實你知,係全世界各地,99%都係支那制做,過多5年唔敢講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞