【Master Class】《病港II》(47)

1001 回覆
976 Like 13 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

第一季《病港》一至八冊和第二季《病港》全數在三中商務印書局上架,如無法買到個別冊數,可到HKTVmall、豐林文化Facebook專頁進行網上購買。

希望有睇嘅讀者,都不忘買病港第二季實體書支持一下,因為銷量唔太理想

加上題材內容一啲情節有少少敏感,應該要絕版了

——————————————————————————————————————

《大貓寺小王子》實體書製作中,書中附有插畫,大約五萬字為一冊,預計新年出版]

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說
Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:「七傘系列」
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有250正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

Lm
可能出於欺騙恩師的罪疚感,艾匡不好拒絕他們一番好意,同意前去病獵公會參觀。

艾匡推著賴桑輪椅和奎斯離開皇宮,其間大量反皇派人員跟隨守候,就像保護特級要員一樣。

實際上,艾匡貴為女皇,確實需要這一種待遇。

病獵公會跟倖存區只有一街之隔的關係,艾寶琳北部關口的人員特許艾匡離開,當然過程都需要反皇派陪同,而且參觀結束後不能前去其他地方。

進到公會的聖堂,反皇派決定守在外頭,始終裡面是病獵重地,該給幾分尊重。

「有冇覺得唔自在?咁多大男人喺隔離。」見身邊再無反皇派,賴桑才問。

「都習慣咗。」艾匡鬆開手,讓賴桑自己手推。

「跟我哋嚟,介紹你識一個人。」奎斯帶路,帶到去一座地牢。

下面氣氛和環境都非常陰暗,需要以火炬照明前路,牢籠裡囚禁不少像精神病患嘻嘻哈哈的病者。每當三人經過之處,牢籠最近他們的病者都定必伸手出去,想要抓扯他們。

地牢的盡頭是個較大的地下空間,簡直可以用別有洞天來形容。

裡面放著半條病劍的脊椎,一名精瘦的女士蹲著身子,像考古學家研究著那條骨骼。

「佢係你哋講嘅湯婆?」艾匡看著她,明顯感覺氣場不同。

「嗯,一位遠道而來嘅病獵大師。」奎斯舉高手,打個招呼:「嗨,湯婆,我哋返咗嚟。」

「噓。」湯婆想要安靜。

「我哋帶咗艾寶琳嘅女皇嚟,真係唔打個招呼?」賴桑淺淺一笑。

聽罷,湯婆站起了身,側半身望向後面的艾匡,眼光默默打量一番:「幾歲?」

「十九。」艾匡呆了下,回答。
留明
「年輕有為。」湯婆留意其腰上的劍,並問:「用劍叻?」

「比正常人叫好少少。」

「但你身上嘅傷係實力不足所造成。」湯婆稍為抬顎,戳中了艾匡內心。

「……」

「試下?」湯婆走去放滿雜物的牆壁一側,拿起一雙螳螂刀。

艾匡頓時望向奎斯和賴桑,兩人都沒有展露出不安,相信比試一下不會有什麼問題。

「咁多多指教。」艾匡屏氣凝神,劍向湯婆。

奎斯和賴桑退後一點,讓個位給兩人比試。

「未嚟之前,我都估到湯婆見到艾匡之後會咁做……」奎斯低聲說。

「唔經唔覺,咁就九年。」艾匡的背影讓賴桑有感而發。

率先搶攻的湯婆如螳螂般左右左右的揮舞刀刃,艾匡急急重複性地左擋右格。

突然湯婆坐低身子,使出一記掃堂腿摧毀艾匡平衡,艾匡就要摔倒之際,手肘撐住地面,再一個靈活的翻身重新站起。

艾匡直覺性認為下一著會襲向自己項後,想都不想就舉刀橫擋,下秒真的傳來金屬相擊的回響。防守結束的艾匡施展華麗轉身斬,轉守為攻朝湯婆猛烈攻擊,最終不分輸贏的和平結束。

「你根底係打得唔錯,但唔係正統嘅劍術。」湯婆把螳螂刀當垃圾般,隨意掉到一旁:「你好多時靠住直覺,就似毫無規律嘅浪人。」

「咁係好事定壞事?」奎斯行上前。
「既好既壞,但都係個有潛質嘅孩子。」湯婆負著雙手,嘴角微翹:「想唔想要個禮物?」

「禮物?」

「就用依一條骨造。」湯婆指向病劍的脊椎。

「嗯……」艾匡猶豫。

「一於咁話。」賴桑替她下主意。

湯婆轉身回首,繼續自己的研究:「過一段時間後,先再嚟搵我。」

「恭喜你啊,得到湯婆嘅禮物。」奎斯輕輕拍掌,心情苦澀:「我都未曾收到過,求佢都無……」

艾匡真心不明白:「有咩特別?」

「艾匡……簡單嚟講,湯婆係個武器製作大師,唔同一般鐵匠嘅地方係,佢用嘅核心材料都係出自特殊病者。」

「病者做嘅武器特別勁?」艾匡真沒接觸過。

「你應該都聽過鯨牙大劍?」賴桑給她補充知識。

「係,鳥嘴先生嗰把……」

奎斯接續說下去:「佢其實係出自一條病鯨嘅牙齒,而病鯨通常只會喺暴風雨嗰陣出沒,用佢牙齒整嘅大劍,至今仍然係我覺得最無敵嘅武器……只係好少人有足夠嘅力量承受佢嘅重量。」

「喔……所以佢送把骨做嘅劍俾我!?」
「我估應該係咁,條骨都係得依個用途。」

「咁你哋係點識得佢?」相較那份禮物,艾匡對湯婆更感興趣。

「佢本來係嚟自港島嘅協會,係有日走咗嚟將軍澳公會到,似乎喺到做研究方便啲?佢留咗喺到好耐。」奎斯搭住艾匡肩膀,帶她離開地牢:「雖然唔知佢咩目的,但佢經驗學問都好豐富,我哋需要依種人才。」

「講番轉頭,你幾時需要病獵出發?」

「一星期後?」

「可以,咁出發前兩日,我同你再確定集合時間地點。」回到辦公桌的賴桑即時擬定合約,並交給艾匡簽署。

「差啲唔記得,仲有件事想你哋即刻幫我。」倏地,艾匡想起什麼。

「嗯?」

「我想去商業區買個地球儀,你哋幫我送去大本營,送俾個叫方學華嘅人。」艾匡說。

「無問題。」

緊接下來一星期時間中,艾匡受出入限制的關係,唯有自己開闢另一條路,她盯準了寶琳地鐵站的隧道,之前艾康正正是透過暗門,落到地鐵站借由隧道離開倖存區。

艾匡假借監工為名,讓反皇派保鑣守候地鐵站外頭,自己去查看皇宮的重建進度,發現艾寶琳地鐵站的瓦礫已被清理一大半,有賴設計本身鞏固關係,整條隧道沒被破壞。

有見及此,便帶著食物借助隧道前往將軍澳地鐵站,再轉折前往清水灣半島,查視騎士團所在,可惜她找不到半個人,僅找到些骯髒的騎士衣物被拋棄那裡,還有被風吹倒甩落的皇室騎士旗幟。

相信這裡曾經確是騎士團的據點,但如今人都已經跑掉了。
新po極速留名
預計新年出版

LM
LM
lm
加上題材內容一啲情節有少少敏感,應該要絕版了

CLS係咩玩法
Lm
康城
收到新post通知先醒起我連新年圖都唔記得貼

滿天b祝大家新一年萬事如意 心想事成
Ln
10/10
湯婆又送禮物俾人 真好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞