【連登 商業電台 光明頂 討論區(八十一)】

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
林子祥 - 一個人
https://www.youtube.com/watch?v=1aOJkS5WJss
作曲:Yarrow-Sto
填詞:鄭國江

夢裡隱隱見著你 美麗如心中的愛人
那相貌卻沒法心上印
夢裡天天見著你 似是曾相識的一個人
那相貌似在我心上印
留住你看似未能 不見一天心中都苦困
人群內有美女如雲 總不稱心
其實你又似命運 看不清它的底蘊
似看見未來 總看不真

有希望都會堅持
例如2014
果時講移民畀人屌到開花
而家主流都係走
今晚19令人好upset
國安法初期都係
學清朝咁,響支那領事館派人拉佢囉
清朝初期有明朝餘孽大叫反清復明,仲肯定有灌輸下一代反清思想,到最後清朝真係亡國,但明朝有返黎嗎?
之前咪試過
係美國用中國spy拉人
不過19呢d唔會搞啦
防疫重衰過登登同膠拿大
你地2個都講得岩
不過香港人自己可以做既野好少
都係大國對戰
明朝係pat屎, 但唐朝係光輝, 所以依家仍然叫自己係唐人. 香港呢一百幾廿年係威過, 呢段光輝歷史係唔會抹得走, 香港係一個icon, 所以香港人係有一個獨特身份.
自己盡做啦,可以用正體字就用正體字,講廣東話就講廣東話等等
其他野就俾個天
你想唔想咁樣對下一代先?
正如半世紀前啲人走難落嚟香港,但又灌輸下一代大家都係中國人

所以而家啲廢老大多都變成大中華膠
認同

走左就唔好諗咁多
唔好回頭
特別係唔好迫啲仔女
等佢地做美國人 英國人 澳門人 加拿大人 etc
唔好迫佢地做咩香港人啦

我再極端啲
廣東話都唔洗學
要學多個語言就學西班牙文 德文 日文 法文 俄文 etc
放心啦

香港人最核心自私自利呢種文化一定唔會消失
人地搵錢
一相情願想要自己下一代都當自己香港人算唔算?
好心唔好咁中二病啦
關咩事呀以前要20,000,000先有得走啊

而家送咗20,000,000俾你啊仲唔走咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞