【ViuTV地獄白卡劇】《IT狗》(43) 星期一至五 21:30 有啲人係唔值得你為佢而流眼淚㗎

1001 回覆
21 Like 4 Dislike
套野應該得香港人先睇得明講乜
唔係香港人好難get到個笑點
唔多信其他地方既人識欣賞
係,有太多網絡reference,上少陣兩登/YouTube 都未必完全明白
例如早兩集阿信扮受溝男,一pan 過去我已經開始笑
仲有應該得香港人識邊個係Brian Cha
D濕鳩team building就唔知其他地方咩玩法
https://www.facebook.com/groups/imsiupin/permalink/629407891675119/

IT狗真人show

Chatdaddy一間呃人錢既startup ,每個客呃左$9600, 提供唔到服務仲要block左個客,亂咁charge人錢
Touchwood app做咗下載榜首
啱啱先睇完星期五嗰集
阿信畀paypayegg整,慘撚到
啲嬲嬲多到上個頭度
今朝cap
Ios第一

Android第七 entertainment第一
琴日追晒
啲角色演員幾討好
lokman 真係做得幾好
果浸鳩屎味唔似演出黎咁
講到十個IT 九個吹水,中國都係有過之而無不及,只中國十個有一個做實事都好多人咁解。
啱啱先見到又有間it startup 俾人話吹水友 整個WhatsApp bot 出嚟勁多bug 俾人投訴之後個老細又衝出嚟柒
it9 寫得好應

https://www.facebook.com/groups/imsiupin/permalink/627753158507259/
諗起佢同真Shirley Sham 同居,我真係好羨慕
《IT狗》Big Boss 網民猜Never 最大嫌疑
慳budget 林祖輝「豪宅」
真身Asia Society Hong Kong Center

《IT狗》聽日(29日)進入結局周,劇中偷橋開 #PayPayEgg #阿Lou( #周祉君飾),經常走入秘密房間,以視像對話聽從神秘Big Boss指示,以各種手段「隊冧」#阿信( #凌文龍飾) Startup嘅PayPayDuck。到底呢位背後Big Boss何方神聖,引嚟網民開始柯南上身,笑中動腦,尋Big Boss 蛛絲馬跡。

大多數網民認為 #MIRROR #皮皮 飾演嘅 #Never 係最大嫌疑,認為設計咗TOUCHWOOD app嘅Never條線撲朔迷離,並列出三大疑點。「1︰Big Boss之前有同阿Lou提到關於打機收集大數據。 2︰IT友係唔著西裝。3︰佢好似住喺Born Hub而又有份搞PayPayDuck,但佢出場次數唔多,仲少過Johnny仔。」
有人和議︰「特別噚日嗰集見佢對住電腦開汽水,而先前一幕係阿Lou向幕後老闆視像對話,就呢個point好可疑。」並說若Never係Big Boss,就可以解得通阿Lou並非真心想整死PayPayDuck嘅劇透,「因為Never唔係壞人,或想藉Lou去做人性試煉,Pass就可能會注資PayPayDuck。」睇《IT狗》變偵探。

由Never出場第一幕,着住老西見工,俾阿信話IT人係唔著西裝,有網民就喺Never幾幕戲搵頭緒︰「Never去Born Hub見工時講話着西裝係啱啱送完殯,仲話︰『今個月第3單,而佢哋又鍾意搵我。』我覺得係暗示啲人有去搵佢投資,之後佢摺埋人哋間嘢,因為之後 #Kenneth( #岑珈其飾)同阿信去sell客時,Never都問你哋着到咁去送殯呀?同埋其實Marcus嘅共享風火輪都可能俾佢KO。」懷疑Never其實係富三代,經常代家人出席富豪世伯喪禮。

另Never同 #開開( #Locker 飾)沖咖啡經典場口,有網民覺得似兩位富三代過招,即係Never同樣活喺老豆要求唔做唔錯、安安穩穩冇say嘅富家子。飾演開開老豆嘅 #林祖輝,其中一集探望臨終富貴好友亨哥。對方叮囑,對付不肖子最佳方法就係閂水喉,網民認為亨哥過場唔係咁簡單,似往後伏線,猜測亨哥個仔有可能係Never。

不過冇自信又負能量到爆嘅Never,跟神秘Big Boss嘅霸氣作風大相逕庭,若然最後揭曉Big Boss真係Never,要解釋亦唔難,大台理論世界通行,一切解釋唔到嘅嘢大台理論都可以自圓其說,尤其經常出現患有人格分裂嘅角色人設,唔知會唔會就係開估要注入嘅答案。

不過亦有網民估開開老豆富二代(林祖輝飾),先係Big Boss,但《IT狗》編審,係咪真係要求咁簡單!

另外開開返親「豪宅」探富爸爸,都經過一條室外長樓梯,然後富爸爸林祖輝永遠坐喺「豪宅花園」等候。心水清嘅網民一睇就知「豪宅」場景,查實係公眾地方。向來ViuTV劇budget唔高( #193 公開講過),簡導為睇餸食飯,PayPayDuck吉祥物「披皮」出於導演一分鐘隨意設計嘅手筆外,資源有限,亦要諗計解決租借私人豪宅拍攝嘅負擔。於是林祖輝嘅「豪宅」,就搵嚟係位於金鐘 Asia Society Hong Kong Center(亞洲協會香港中心)嘅花園角落,此處前身係歷史悠久嘅軍火庫,之後改建成亞洲藝術、歷史及文化中心,舉辦多種活動。

#AsiaSocietyHongKongCenter #娛壹

-------------------------------------

Dlllm下次del晒娛一啲On9 footer啦
今晚有Hana 同yo 仔陪過年
開套綜藝畀佢兩個啦
https://youtu.be/Ff0kjX3raKs
上埋熱門第4
作為an狗表示欣慰
今晚終於有IT狗睇最後一個禮拜好唔捨得
住喺佢哋間屋 每日生活點過
你想點過
其實睇睇下我都覺得似係咁。因為Lou如果純粹為錢唔需要下下追殺阿信咁,加上有「幕後boss」即一定係為咗阿信「成長」。可能成個故事阿信老豆係富二代(所以可以成日打機,得閒去派下信),最後原來阿信都係富三代
我以前成日飲(因為唔想下下唔係奶茶就咖啡)不過依家已經唔敢叫
睇完好熱血,想寫 app 或者做吹水友應該入咩群組
仲未有今集預告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞