國泰君安國際MT 你問我答

174 回覆
16 Like 103 Dislike
難唔難入的
依家中資券商點排

入去學野
國泰?華泰?
有無聽過clsa?
Clsa中資入面出手算最高 不過同外資比始終差d
不過clsa唔係點請fresh grad
其他中資ibd 4-5萬可能先勉勉強強
一樣ot到隻狗咁 入中資唔抵屌
有4-5萬? 好多券商好似30k都無
中資不嬲都亂 d head係北京空降落黎
不過中資黎講 佢人工算係正常少少
Gtja係wo成日唔記得csla 呢間,個名太外資
Clsa應該唔止 有frd big 4 轉有60k
Ibd Analyst 60k associate 90k (from Bloomberg)
正常mt bachelor都25k…
Sg trainee master 都多bachelor 6k
藍定黃?
聽我個fd講 國君 wm ficc ssd呢啲fo 都有trader
其實係咪即係 prop trading 定只係幫手落盤既 dealer ?
央企,你話呢
國君 prop trading 係金鐘架同sell side分開咗
樓主做得 都係藍
Graduated trainee 扮management trainee? 據我所知好多支資都有兩種trainee. MT先係真MT, GT即係好似HSBC果d BT 得1xk 用黎呃FG入行

建議樓主pin
唔好入呢間, 成間公司亂到七彩
boci既人好似病毒咁入侵緊成間公司
由wealth開始...brokerage....coo, it, ib, corporate finance
全部係出面個朵都係D唔係正面既評價...
Wm 好似 expand 緊 係咪係boci 挖角
MT 18k?!?? 叫佢食屎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞