〔逃脫5〕請選擇目的地:

1001 回覆
224 Like 11 Dislike
可以試下掃埋5B,但驚如果廁所係狼嘅日頭巢穴,可能一嘢就撞到正時間大失預算有啲GG
岩呀,夜晚落返去好易撞到野
上面新文 冇提及
呢個假設有咩根據
即係狼日頭怕光就柄埋係廁所
夜晚出黎?
都有可能係作者角度可能係已經比你掃曬成層咁滯
無理由Mario咁無限命係咁試,係時候比時間郁下

當然可以去嘗試推斷下個時間流逝模式嘅
但係我覺得約莫意思都係要揸頸就命,掃到少少情報就要爽手平衡風險,轉移去第二度推劇情,死lur佢就安排劇情殺。

依家仲有好多空白,我自己偏向落四樓,觀察下落樓依家有無新反應,例如耳仔聽到嘢
五樓好淨 咁四樓會唔會都靜,定相反?
對比尋日2樓左右嘈,差別係咩?留5樓可能會miss左呢塊情報。

留5樓係選項黎,但係話留低被動地反而可以觸發劇情,咁就真係純搏運,有啲樂觀
我會諗係留4樓>留5樓>留3B
係囉落到去好危險 而家已經入黑 分分鐘落完2層就死 晒埋2個回合
設定成個學校空間係無光 日頭夜晚只係睇時間
咁可能真係純粹係咁
作者懲罰我地洗樓洗中1B
朝早係大眼 唔會郁人
我地係唔係要搞清楚 大眼同狼人關連先啱
係囉我都覺 睇下5B安唔安全先 其實都係搏搏5樓定4樓安全
依家一係留5樓一係搏落3B架姐
落3B要3round 仲要唔排除走廊有怪
留係5樓相對安全,但唔好入廁所住
其實係咪證明每個動作所用既時間唔同
而唔係段回合計
例如上落層級就半個鐘
搜索1個鐘咁
應該好難資訊太少
但如果係咁洗樓都變左有時間風險
係去埋5A,廁所定4A就好有疑問啦
覺得要落四樓,而且可以一/兩回合返3b
留五樓已經耐左
你拖著身驅,走到洗手間。

6日
13:00

洗手間一片黑暗。

你沒有發光的工具,只能摸黑前進。

這是鏡子嗎?

這是…… 門吧?

這個軟軟的……

嗚……

嗚嗚嗚嗚嗚!

一陣怪聲響起,你胸口一緊被甚麼捏住了!

你隱約看到一隻巨眼打量自己,這次你沒有被拋開,反被帶出了洗手間,將你送到剛好趕上四樓的追兵,彷彿互有默契似的。

學生們沒有表情,將你硬生生拖到禮堂。

上次入廁所嘅情況,入面隻嘢係軟軟地又「嗚嗚嗚嗚嗚」叫,沒有被拋開(兩次俾狼殺都係拋開扔落地)
其實我有個想法係金毛被倫倫怪責「害死」,除咗背叛督灰,會唔會係做咗某啲唔應該做嘅行動,令佢會變成狼人,攻擊隊友。

所以佢先要收埋自己同埋神出鬼沒。日頭係人,夜晚係狼。(然後音樂室夜晚好似有狼,可能係佢喱埋等過夜?)
我認為真係作者嘅懲罰動作黎
但都反向證明左課室真係極低風險,最多都係time cost多啲
講緊係post 4,課室1B。

所以入1A就1800了。
唔夠一個鐘我地就洗左6頁comment
4/F有個uncertainty就係冇睇過逃生路線圖,唔知邊間房有交叉

如果根據「有交叉代表有風紀」嘅推論(未證實),4A/4B會有一半機會抽中間交叉房,咁入到去都唔可以瞓(因為第二朝會即刻比人捉),退返出黎入第二間又要用多至少2rounds

我自己會咁排:5/F (搜埋5B就直接休息) >> 衝返落3B >> 4/F
其實都係常理去諗
對話option應該唔會花時間
上落樓梯會用多d
搜索/睇書又會用多d

所以如果連續搜索/睇書,時間就會過得好快
一係5樓揀間房,留一晚過夜
嗚嗚會唔會嚟找晦氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞