中國幣安 無理凍結用戶帳戶 求助無門

473 回覆
162 Like 538 Dislike
今日同大家分享下,玩加密貨幣既一個慘痛經歷。 事源係用左幣安呢個支那交易所,無故凍結左我成副身家開始。

點解會用「無故」呢兩個字呢 ? 因為今次呢件事真係發生得好無辜。大概係半年前,聽左好多朋友講,唔好放太多錢係幣安,最好擺返啲係錢包。果陣睇新聞見到幣安,比唔少既國家調查,甚至凍結一啲用戶嘅帳戶,都不以為然。

個排雖然陸陸續續聽到好多幣安嘅負面消息,但嗰陣時心諗,只要唔亂打幣入個帳戶,就點都唔關我事,所以我嘅帳戶,從來都冇啲外來嘅幣打入黎,一直只係透過幣安既C2C去買幣。

一直都大安旨意咁用,用得相安無事,朋友叫我用錢包,我仲笑返佢地,咁驚唔好玩幣啦,我對我幣安帳戶百份百信心(喺呢件事發生之前)

去到2021年年尾既時候,NFT開始喺香港冒起,我自己有興趣入手一兩個,我就開咗一個sol既錢包phantom,打算去買一兩個NFT玩下。

問題就喺度開始發生,因為我想買NFT,所以我係幣安到購買左SOL,然之後就嘗試提幣,最後當然就係提幣唔成功,顯示話我嘅帳戶發現可疑活動、已禁止提款。

見到咁嘅情況我個人已經好亂,同埋好慌張⋯我已經即刻去搵咗人工客服,終於用左超過一個鐘嘅時間先等到個人工客服回覆,但客服同我講,佢都唔知道咩原因令到我提唔到幣,完全冇提及到具體係咩原因,然後客服講會上傳去更高級嘅部門幫我解決問題,開始左我無了期嘅等待!

到而家我發呢個post既時侯,已經發生接近三個幾星期,幣安既官方客服仲未比到回覆我,只係叫我等待等待等待,無了期咁樣等待,三日又三日,將呢件事係咁延期。

之後我都去咗警署搵黑警幫手,亦聯絡咗相關嘅執行部門,更問咗律師嘅意見,最後得到嘅回覆係冇任何嘢可以做到!

雖然我被凍結左嘅資金對於某啲人嚟講唔係好多,但呢啲錢係我由畢業後5年辛辛苦苦儲落嚟嘅積蓄!

呢件事發生之前,我真係大安旨意咁用,唔覺得係啲咩既事,但係當事情發生係自己身上,先知道所有嘢已經發現得太遲,後悔都黎。

同埋覺得成件事情真係覺得好無稽。趙長鵬作為幣安CEO,錢多到做埋亞洲嘅首富,全世界最大嘅加密貨幣交易所,竟然可以隨便凍結人哋資金,咩原因都唔俾,最後我竟然連一個人都搵唔到,去咗報警,警察都同我講冇用,搵咗律師,比我嘅答覆都係乜嘢都做唔到。唔單止好無稽,仲覺得好恐怖!

發生咗呢件事情之後,呢幾個星期我每晚都瞓唔到,每次靜落嚟嘅時候都會諗起依件事,而家我已經放棄咗追番啲錢嘅念頭,知道拎返我錢嘅機會好微,因為佢哋可以隨便咁凍結你個帳戶,佢亦都可以隨便安插一啲罪名,永久凍結你個帳戶。
無啦無啦
所以點解佢唔上市但coinbase上市就係咁解
抵啦傻鳩
今時今日仲用幣安
大佬唔好咁痴線
入面有幾多usdt?
點解唔用JPEX
轉賬俾其他人幫你提現呢
Crypto is scam
我都有2個朋友上年比幣安封9左
原來仲有人用幣安大佬唔好咁痴線
樓主成個帳戶幾錢?

入咗幣去JPEX 但係拎唔番出嚟
https://lih.kg/2857909
其實呢d都係玩幣既風險黎 冇諗清諗楚 就玩個冇監管既野 好聽d講就無知 衰d講就真係抵你死
去中央化
幫你睇完,然後佢都係叫你等,幣安有事一定係護返主人,之前有朋友ac風控,搵過佢地最後又係叫你等,個啲垃圾admin幫唔到手嫁
又比p牌仔帶風向
幣少好波
用jpex最穩陣
入邊有幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞