有無人睇咗Netflix個套《慕尼黑交鋒》?

49 回覆
24 Like 1 Dislike
講兩個曾經係大學同學既英國人同德國人, 畢業後各自成為自己國家既外交官
合力阻止慕尼黑協定簽署, 雖然一早知結局係點但都幾緊湊
張伯倫演得幾好, 做到老好人既感覺, 但個希特拉唔夠霸氣

唔錯
但又未去到好好睇
但以Netflix 水準黎講 已經好好
講佢兩兄弟間感情 又估唔到幾感人
兩條友係納粹德國咁多接觸竟然無咩人發現
同猶太人講啊
同我地講做乜
喺酒吧隔來係軍人用埋德文傾秘密都可以冇人篤灰
睇男主角跑步去傳話諗起1917
聽個fd 講劇名。即係諗錯左。
冇你黑尻瘋
近年少咗好多二戰片,即睇先
以netflix講既算好睇

幾鍾意paul單獨對希特拉個幾幕,營造到個緊張感

男主同paul在車上既對話又係可圈可點

男主同張伯倫係花園既對話又可以睇到兩代人思維上既分別( 經歷過太多戰爭vs無經歷過戰爭)
反而想知

二戰開打後, 英國係咪冇晒德國人。
如果有,應該都比英國人捉晒去審。
有冇邱吉爾架?
有拉咗幾十萬人入camp審查身份
佢肯定個協定話buy time 真係唔太同意

係做足準備就唔洗比德國打到仆哂街
Jeremy Irons喎你估嘢少?扮希特拉嘅Ulrich Matthes 喺Downfall 扮過戈培爾。
套戲有d為張伯倫洗白
講到佢運籌帷幄預左希特拉反口咁
咁近年解密嘅檔案的確係支持呢個說法
當然佢咁做係「運籌帷幄」定只係迫於時勢,就好值得商榷嘅
完全為jeremy irons 而睇
套戲係咪幫張伯倫平反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞