『薪火post』BNO 續期資訊(111) 睇頂置 –– 學習與疫共存 重回正常生活

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
send email問吓啦
我朋友前兩日先喺boston然後又喺尼加拉瀑布打卡。
我父母都持有Certificate of Registration as a British Citizen(我冇,但係1997之後出世),然後而家我同父母想一齊申請BC,想請問方法係點?見網上面都冇咩資訊提供,send email又唔覆,謝謝
首先,你父母揸得呢張cert 就係BC,你意思係拎passport?

其次,你父母張cert 係 British nationality act 1981定 British Nationality (Hong Kong) Act 1990 定其他?

第三,父母張cert 出先定你出世先?
個邊覆左email幾次
意思都係話以佢所知
我申請已經到期withdrawn左
叫我再申請,但我比哂fedex簽收佢睇
佢都係咁覆我,我可以點做
究竟我同我媽份野去左邊
咁我係咪依家只可以等佢拆到我地封信
唔該哂,咁我唯有再等下
收到唔該晒,我再等下有冇回覆呀
幫手推下post
有個FD黎緊續BNO
佢話佢有朋友同佢講,一定要有本有效護照先續得BNO
所以特登去RENEW番本特區去RENEW BNO

但我自己十年前仲係要上金鐘RENEW個陣
我本身本特區都過左期冇續到都照RENEW到BNO
照我FD講法,我呢家特區(過左期十幾年),同BNO(過左期幾個月)
咁我咪要特登去RENEW完本特區再去RENEW BNO?
人哋嘅要求係Uncancelled non-British passports,係指未經當局註銷嘅護照,過期唔代表被註銷,只要佢就係你最新一本,就可以拎黎做supporting documents.
如果係咁,唔排除可能真係派錯咗去第二個地址喎,你去FedEx開loss report,要求賠償運費同埋兩個申請嘅申請費,同埋你嘅文件嘅補領費用,兩位重新影證件相嘅費用
就算錯佢都會internal同你轉返去,我試過了,寄錯去Belfast佢同我轉返Liverpool

但你而家兩份都唔見應該一係hmpo唔見一係fedex送漏

fedex一次送幾十份申請過去,都只係會要收件人簽一個名。咁你嗰份有可能漏左喺車度,或者拎拎吓跌落坑渠簽一個名自動apply埋落你嗰份唔出奇。外國送錯成日發生,然後若干個月之後出現返咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞