是靚晚 $22蚊 厚切豬扒2塊 + $120蚊 蒜蓉粉絲蒸帶子4隻

70 回覆
98 Like 48 Dislike
大哥,豬肉嚟㗎,徹底煮熟喺常識啦,係咪戇鳩呀
大家對熟既定義唔係咁一樣,天才你都係食返你眼中全熟既豬扒啦
豬扒有菌差唔多死硬架喎
https://food.ltn.com.tw/article/9849

https://www.youtube.com/watch?v=bRVQ9gbz17A&ab_channel=Ting%27sBistro%E5%85%8B%E9%87%8C%E6%96%AF%E4%B8%81

其實都真係愈黎愈多餐廳行呢類路線,唔敢話自己好識食,一定唔會生蟲,同食三文魚一樣,都係信放入口唔會有事,好食行先
呢個說法係冇錯,係去到邊個溫度叫「熟」,呢十幾年係有改變,我朋友學西廚整過呢款豬扒比我食之後教過我點揀點煮,我自己食左幾年都冇因為食豬扒出過事,暫時都安全既
最主要係白肉去到72度就會開始收縉變柴,你想舊肉好食,柴化部分一定唔可以太多,所以先開始多人研究係咪60度以上已經OK,咁實驗又證明的確大部分菌去到60都收晒皮
仲以為係d咩高級豬扒你先敢食咁生
某啲豬肉真係可以粉紅食,但係廿二蚊兩塊真係唔敢試
D 野真係幾平
但有冇試過買到伏?
問題係咁樣煎唔穩陣 溫度唔準時間又靠估 老老實實用慢煮棒啦
樓豬連飲食台都撈埋
豬肉都粉色食係無野呀?
都要睇吓部位,你呢兩件睇落脢頭扒嚟,最好再煮熟啲。如果係新鮮外國靚pork loin,少少pink可接受。
大佬豬肉好多寄生蟲唔熟會死人
你死咗邊個開咸post
咁生熟都要睇你件肉本身的產區,養得好唔好
你拎隻五豐行支那豬去半生熟咁食乜都死啦
你65度係熄撚左火
豬牛唔識分?
唔緊要啦 Survival of Smartest
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞