【ViuTV地獄白卡劇】《IT狗》(22) 星期一至五 21:30 我係老闆你幫我沖 你係intern你幫我沖

1001 回覆
15 Like 1 Dislike

仲有touchwood app credit to 皮皮tg gp
https://5224697.igen.app/
LM
gif整合
費時搞到變金剛棒用四重quote
大家自己㩒返分類嚟睇
漏咗嘅麻煩講聲
on9樓主成日打錯加漏嘢

大台篇
大台理論

歡喜冤家

唐僧風暴

太時代

女權

大肚vs肥婆

創科

陳易希

Brian cha

NGO助養騙局

自抽viutv廣告多

離地三世祖

Johnny仔

行星命名

Hanna做design慘過一樓一

呢段

社畜Never語錄
呢個真係不得不推 超撚正
鐘意睇 it狗 呢類港式尷尬系 sitcom 可以重溫馮德倫06年套老馮日記
https://lih.kg/2853923
Lm
LM
《IT狗》貼馮德倫相 獲本尊回覆:下次叫埋我參與
「Johnny仔」感激馮德倫 令佢絕處逢生

《IT狗》播出至今,一直成熱話。連劇中被貼相嘅馮德倫都有留意。
噚日佢喺IG post出被貼相嘅劇照,寫着︰「We need good comedy👏Next time don’t just use my photos, ask me to join 😝(我哋需要好嘅喜劇,下次唔好淨係用我張相,叫埋我參與。) #it狗 @andylofai」跟手仲召喚埋編劇羅耀輝及出品人魯庭暉。

開到口下次預埋佢玩,劇中飾演佢大學同學,仲俾「paypayduck」上下誤會係佢男神嘅彭秀慧即留言︰「我係真心㗎」,《IT狗》導演簡君晉留言︰「Thank you」。事後導演回覆《娛壹》,佢話︰「馮德倫同監製羅耀輝(Andy)係老友,《老馮日記》就係羅耀輝編劇,可以合作梗係好啦!」

馮德倫除咗同劇中監製係老友,佢亦係劇中飾演「Johnny仔」鄧子超眼裏嘅恩人。劇裏佢啲畫作喺「NFT」大賣而致富,現實鄧子超開設茶餐廳嘅父母,因誤信朋友致家道中落,仲欠下百萬巨債,面對家庭陷入困境,鄧子超絕望之際,卻收到馮德倫搵佢拍攝陳奕迅《倒帶人生》MV嘅電話。

去年鄧子超喺IG重提13前呢件事,寫道︰「2008年既今日,一個願意給我第一次演出機會既(嘅)導演就係你馮生,那時第一次演出酬勞係$900,落樓即刻打畀媽,那刻應該係人生喊得最崩潰既一次,那時全家經濟陷入困境並欠債百萬,同媽講我有錢買野(嘢)食畀自己,今個月唔駛擔心我,然後買左(咗)兩箱印尼撈麵,食了一個半月,期間我也終於揾到工作,香港其中一個主題公園,前面是絕路,希望在轉角,呢句電影對白係當時每天同自己講既(嘅)座右銘。」

事隔多年,佢喺《IT狗》一幕親手將馮德倫相片貼喺牆,「Johnny仔」鄧子超同《娛壹》講︰「拍呢一場戲,心情係好激動,但身旁一班演員並不察覺。別人眼中$900酬勞可能係細數目,但對於當時處於困境嘅我,卻係好重要,好多謝佢俾我機會演出,仲係第一個有酬勞嘅演出。」

#娛壹

留名
嘩 原來咁有淵源
有洋蔥
究竟最後邊個沖咖啡
風火輪真係地獄到想喊
蠃撚咗政府比賽但犯法
仲要社會服務令我屌
可能係白卡信
所以richard黑化
大家唔好嘈
我沖啦

其實會唔會係告人抄呢隻?
cried
演員門嘅男B同阿信好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞