失業3d作品

53 回覆
35 Like 16 Dislike
是咁的,自小弟畢業後發現3d 呢行好難行
多數公司開價10000頭,仲要ot 長時間

近排nft興起
有老細要你做一啲nft出去買,但係人工都係得12000左右,就喺度諗點解我唔自己做

所以我自摺左幾個月時間,整左少少作品

作品1
工具
一個工具去掩飾事實
一個工具去監控人民
一個工具去牟取暴利

作品2
現實的龜兔賽跑
我哭著對你說,童話裏都是騙人的

作品3
本是同根生相煎何太急
睇嚟老鼠未滅曬,倉鼠已經被「人道」毁滅曬

作品4
Good morning
Morning is not good
無論幾早瞓,朝早都好攰

人間
一線天堂一線地獄
豐裕嘅物質生活令人送失自我
從不斷比較中獲得虛無嘅開心
師兄用咩software?
作品3鼠鼠畫得幾靚
小弟返左幾年工 上年先開始玩3d
留名學野
用maya
不過近年blender多好多工能,而且免費,推薦blender
香港做呢行真係人工好低
我係用緊blender
近排學緊用substance painter
有無用過rhino,keyshot?
同blender相比邊個易上手
其實得萬頭 自己去接freelance係咪仲好
唔識 感覺好勁
留名跟進
無用過keyshot
個人應為blender好啲,好易入門,介面又整齊易睇,最重要係多online tutorial ,有唔識都可以跟住學。

如果之後advance 啲要過其他software 上色打燈,blender都會方便啲
呢行真係俾狗做,大多數公司都唔專重creative art
呢兩個software 夠做好多野
但搵公司做呢啲好似都唔平 公司自己袋哂
一用substance painter就覺得點解唔早啲比錢 要諗點用blender整咁傻仔
公司食好多,不過喺香港佢食唔多會真係生存唔到
每個software都有佢專長,substance 係texture 方面真係幾出色,早學早得著
C4D 同 blender 邊個易上手D
玩左陣C4D定轉學blender好
3d learning curve 好高,除非你做得好Top
做創意
一定起頭難
因為入門門檻太低
做多幾年就係分水嶺
開始有人搶 有人主動揾你去佢公司

你同業界仲有段距離
加油裝備下自己

真係鍾意做嘅
無錢你都會自己揾啲野搞
sculpting係咪zbrush完勝?
用幾個月時間已經咁靚,會計妹廣告應該要upgrade下
師兄專modeling?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞