湯家驊: 唉!原來人命與倉鼠比較 還是倉鼠比較值得同情 難怪抗疫未能上下一心

211 回覆
24 Like 729 Dislike
傻啦,我都唔會同情湯渣條命
學你咁,你上面定下面都係對啲幼幼咁一條心姐
就係你呢D撚樣出黎搞分化
我真心唔撚明點解泛民仲可以一直同呢條友咁friendly,在情在理都冇可能唔割蓆
依家隻Xi後一字母變種武漢肺炎係香港死左幾多人?
唔殺倉鼠就會有人死?

如果啲倉鼠真係中左招又會傳俾人,
啲人買左返屋企咁耐,一早冚家鏟啦,而家交出黎有鬼用咩
湯渣意思係咪指政府有「人道處理」人命, 要市民多啲同情?
思想實驗:trolley problem
左路軌 : 湯家驊
右路軌:千隻倉鼠

結果:哲學家宣佈實驗無效,因為全部人選擇犧牲湯家驊
明明有好多其他手段可以處理到呢件事
硬係要講到啲倉鼠唔死人類就會死咁
無視哂所有可行方法
宜家係人命同倉鼠二揀一咩
有咩證據證明唔殺倉鼠就會有人死
做到大律師都仲玩呢D邏輯謬誤
我地芝麻又贏
唔知腥港仲要幾耐先進化到要討論到底食屎定食飯好?
其實錯唔哂 點解啲人對倉鼠懶有愛心拎哂道德光環 懶高尚咁 但係街就喊打喊殺捉9啲唔戴口罩既𡃁妹𡃁仔 欺善怕惡 見人弱啲就恰9人咁冇愛心 今次嘅滅鼠防疫措施同之前反智既禁堂食呀2022仲口罩令呀都係同出一轍 不過咁反智既防疫措施班防疫撚又何嘗冇份助長出黎 憑乜嘢大大聲一副置身事外企喺度德高地咁指責政府 明明自己都有份造成 一早當流感咁咪唔洗搞咁大陣象囉
你唔撚食肉?
呢d乜偷換概念既冚家鏟囉
兩邊都重要唔得架,倉鼠唔可以隔離觀察,一定要殺?
你唔撚食肉?
你唔撚食肉?
On9 社會對動物重視反映文明程度
我同情個個女仔,而家應該好憎恨湯家嬅
係,有得揀我希望你死十次去換倉鼠兔兔
邊度有人命?
湯大狀都算心水清
如果人道處理個個係你
一定冇咁多人同情
係下面一條心 上面去party尋開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞