梁天琦已於凌晨三時離開石壁監獄

367 回覆
2935 Like 12 Dislike
手足走曬佢就柒到要坐
一切安好,保重
Block user黎

恭喜尋日含撚投票嘅豬隊友們
https://lih.kg/bftBOKV
#13 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
第7 監管下釋放

1)如委員會建議,行政長官可命令 —— (由1999年第15號第3條修訂)
(a)正在服3年或多於3年監禁刑期(終身監禁除外);及
(b)至少已服滿該刑期的一半或20個月(兩期間以較長者為準)
的囚犯獲釋出獄,並根據本條例受監管。

(2)如委員會建議,行政長官可命令 —— (由1999年第15號第3條修訂)
(a)正在服2年或多於2年監禁刑期(終身監禁除外);及
(b)計算根據《監獄規則》(第234章,附屬法例A)可獲的減刑後,監禁刑期在6個月內屆滿

的囚犯在根據本條例受監管下獲釋出獄,並被規定在受監管期間在宿舍居住及在居住宿舍期間在切實可行範圍內謀求及保持就業。

監管令的期效
(1)除非監管令已根據第14條撤銷或終止有效,否則維持有效,直至在該命令下受監管的囚犯假若服滿監禁刑期會獲釋出獄的日期為止;監禁刑期計法如下 ——
(a)如監管令根據第7(1)條作出,則不計算根據《監獄規則》(第234章,附屬法例A)而獲的減刑;
(b)如監管令根據第7(2)條作出,則將囚犯根據《監獄規則》(第234章,附屬法例A)有資格獲得的減刑計算在內。

佢個case, 個監管令應該係計減刑後釋放日期?
好好保重
走啦
「香港」唔歡迎你
有監管令, 即係未來有一段時間走唔到
暫時有腦思考嘅人多過係腦嘅
暫時有腦思考嘅人多過無腦嘅
保重 stay low
24小時跟實
調返轉啦,港共寧願佢快啲走
不過天琦一開始就決定要留低,我相信佢係有自己打算
邊有咁易
起碼過左監管令果段時間
正正式式係個名義上自由
然後借旅行離開香港就射
樓主可唔可以放過佢 唔想知
保重
我諗天琦都驚咗你班香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞