有邊個行業係香港乞食,其他地方就好好景?

78 回覆
2 Like 23 Dislike
因為成個環境唔同,美國嘅話CS地位同香港MBBS咁上下(某程度係醫科係pg先讀),中學畢業直入大學CS program(有分直入/broad-based admissions)都係SAT最高分嗰班,簡單講就係等於喺香港啲狀元訪問個個話立志做software engineer要入邊個邊個programme

如果有哩一日,Jane Street要喺哩班人讀完四年後執返幾件會易過而家
護士。外國有nurse practitioner好多年,香港依家都未有,仲有好多香港護士反對。
這些不上進的奴隸無能護士令到香港護理專業一直都被人控制好乞衣。
漫畫連日本都唔好境wo
升降機
SF bay area好多工都好景過香港
做裝修做木工都好搵過香港
唔係faang 都過過百萬港幣
越係生活成本貴嘅地方 要出更多錢先請到人
Counselor
BME
IT唔係搵唔到食,做老細開公司就搵到食。做個伙記仔,係絕對搵唔到食,人工同精神付出更加唔合比例,而且日日對住啲code簡直係消磨意志。我fresh grad時做過IT,我依家廿幾歲,我唔想退休後睇返轉頭,人生除咗一堆code之外就咩都無了。我唔係唱衰IT工,呢個只係我做咗一年幾嘅親身感受。呢個世界好大,唔係只有IT工,年青力壯之時就日日對住啲無生命嘅program,對唔住我做唔到。
保安都係
但外國入唔到FANNG都fg都輕鬆8-10萬美一年
on9少陣啦
it 人工唔算乞食,
但普遍待遇同前途都真係幾大對比...

1. 工時普遍都長, 好多it公司都要ot...
2. 真心鐘意dup code既, 做到四五皮就樽頸位...
3. 香港公司大多數著重你交唔交到貨,
多過你識既野有幾精有幾深
4. 自己or朋友既經驗當中見識過幾多離地高層,
當it員工係替代品, 呢個頂唔順就叫hr開始請人番黎換人,
唔會重視點樣培訓...

以上呢堆唔係我幻想, 而係依家人在外國有對比

利伸:依家係加拿大一間global 1000人左右既中型公司做緊code狗
根本上得美國高人工過香港
你係咪high撚大咗
師兄想了解呢行多啲 我u讀唔關事既bachelor, 如果想出國做呢行 可以點發展
香港最醒嗰班唔係讀CS,外國最醒嗰班唔會嚟香港,到頭來喺香港入ibank fg連登仔人工+-10%都唔難,如果你覺得難咁句戇鳩少陣出自你把口就真係笑大人個口
Graphic designer
web desinger 算唔算
讀Master
其實直接用英文我諗大家都應該識點解
街邊乞食或街頭賣唱
Exact7ly 係香港又未到好差
只係係外國好好多

每日同老細講定收工前拎一粒鐘出黎做online learning
好撚爽
任何非interior design類都係,不過香港Graphic仲慘
讀數,學Matlab做Simulation
想知再講
Scientist
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞