銅鑼灣寵物店多個倉鼠樣本驗出病毒 不排除香港出現動物傳人

143 回覆
36 Like 57 Dislike
你唔係話你唔明點解用「不排除」咩
依家咪答返你點解用「不排除」
佢用「不排除」係基於與動物之間係可以傳播

因為有呢個機率,暫時未做深一步嘅檢測去排除呢個機會,所以就用不排除。

當然你可以屌柒佢,都仲未做檢測去確定,點解就落決定要殺晒。

但用「不排除」呢個字係冇乜問題
其他嘢唔評論
exactly評論緊呢個措施唔合理
而單論不排除呢個字眼的確冇錯誤
問題在於冇搵過相對應既方法可以妥善咁處理成件事
而係呢個情況下再講不排除倉鼠傳人呢句說話更顯不負責任同不專業
根本當殺哂就係處理好件事
相信用「不排除」呢個字眼,係因為記者問,會唔會係人類傳播比倉鼠,再由倉鼠傳人。

咁相關嘅人士就答「而家仲未排除」
所以最終嗰個報道出嚟就係「不排除倉鼠傳人」
呢個就同記者嘅操守有關

不過後者我同意,仲未confirm就殺哂
算係點?
之前咪講咗唔會囉
屌那星 老鼠夠係鼠 又唔見班港共政府去滅
可以係人感染倉鼠嘅啫,根本銅鑼灣早排先有大爆發,可能係呢班人傳開去。點可以咬定係先有倉鼠病,然後先到個女sales 染疫?
點解我會覺得,會拎去做實驗
好似唔少地方都有 好似丹麥
你殺間舖既倉鼠都話,
點解其他地方既倉鼠唔隔離驗左先決定?

明明唔難做
鎖港未?
蒼鼠也移民唔係就死
總之一定唔關大陸事
武漢其實係歐美城巿
今年地母經話六畜盡遭凶喎
其實係人傳動物定動物傳人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞