2021大家砌新機係砌邊種? ATX , MATX, ITX??

57 回覆
0 Like 1 Dislike
好奇一問
matx缺少啲乜野令你覺得不上不下?
我好懷疑有冇1%用家係用得盡塊atx
mATX最主要係靚ge箱少,
個箱靚ge又可能同ATX箱差唔多咁大
冇錢砌 買xbox打機算鳩數

如果老咗個陣終於正價買到display card我會砌mini itx
文書 itx
香港地方咁細張電腦枱又無乜位仲砌ATX頂鳩住自己係咩玩法
ITX換到既空間有錢都買唔到
點解有負評想知係咪講錯啲咩
ATX箱配MATX mb路過
一定係ATX 因為大箱散熱好 日後加零件又方便
想順便問下ATX 用4~5 隻3.5 HDD 散熱好有咩好機箱介紹下

define r5定6成排hdd slot
唔係塊板,反而係限制左個箱
下咩logic
matx板可以用atx箱或matx箱
atx板只可atx箱
點都係matx板買箱既選擇多啦下話
等緊Intel NUC 12 Extreme Dragon Canyon
Itx最好 但冇錢
Atx就太大 太空虛
Matx就啱啱好 啱budget又唔太大
講緊箱唔係講緊板wo
香港用itx都會因爲部機擺太近覺得嘈
供電模組
同埋定位問題,MATX 好少有頂級型號
o11 air mini
用matx 上 280mm aio
咁最多都係「攻頂唯一選擇atx」
主流玩家用matx甚至itx應該唔會感受到任何缺失

不過聽講連登仔文書機都5950X
我都係算數
太闊
其實個箱咁橫咪仲阿咋
人地只係表達自己喜好同選擇
而家好似係你不斷強調 label 人地做1%
起度批判人地價值觀
老實連登你我素未謀面,但如果起現實我好憎呢啲人
2017到2019換過3款ITX箱
2020發覺啲嘢越嚟越大就換咗款緊湊型MATX (山寨NR200)
上手發覺好哪迫,2021年又換咗款緊湊型ATX (CM Q500L)
再上手發覺都係好哪迫,同年直接換埋大型ATX (NEO QUBE)

而家又想換番ITX
我自問其實評論得好中性
果位仁兄都未出黎駁我
你代佢好憎我都冇用架

同埋我覺得係你理解能力好有問題
「唔知有冇1%用家用得盡」
好明顯我係指得好少人砌塊atx係真正用得其所
而我對用得著既人係欣賞多過批評

同時我咁講都係暗示緊好多人(包括佢)未必係果1%用家
點解你會理解咗做我label緊佢做1%呢
我就算label都係label緊佢係99%

現實我憎唔憎你我就唔肯定
但我一定同你溝通唔到
同你講一句野要用一篇論文同你解釋番果句野
攞命
認真問
咁有無matx 同 itx 之間既case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞