唔想買香港樓/車位 仲有咩投資選擇

113 回覆
1 Like 20 Dislike
啤梨哥講左成5,6年喇
如果因加息而有任何長期投資策略改變係一件唔好既事
始終佢加息期唔會好耐 亦加唔起好多息
基本上都係within 3-4厘內 呢d息口
對高回報投資eg股票 (even不動產影響其實都好細)實質既回報影響其實唔大
主要係情緒影緒比較多 只要確定左加息時間表相信問題唔大 新手投資最忌係捕捉market timing
因為市場係effective 你永遠好難知道個市究竟反映左幾多prediction 我覺得樓主仲後生趁低位都係買返多d 被動etf 好過 免得錯過下次大牛市
ching 有無睇開錶?

珠帶定板帶比較好?
你自己有無貨係手?
其實係咪都係耐唔耐先睇一次

因為之前買開股票 慣左每日都睇
買voo/qqq 一直都係我計劃之內
其實我不嬲都認同指數etf係穩定投資

我資產本來就有一部分會固定左係個邊

不過依加風頭火勢 自己唔覺得依加係適合既買入點
不過長期我絕對會聽各位ching講的 多謝你意見!
珠帶既話好似之前無出過 會特別啲
板帶就之前都出過 其實之前個隻同依加個隻有無分別?

同埋 想問下ching有無試過排錶
流程大約係點?
雖然知機會微但都想試一試
咁不如你講自己有幾多錢拎黎做其他額外投資先啦
1萬同100萬都係兩個世界
英國樓
諗落係真係有啲潛力

諗下背後個邏輯就知
人愈嚟愈老 死係必然過程
姐係demand 上升
supply 方面我未查

入場門檻方面 高
唔係錢銀方面
而係文化上會覺得投資白事野好似唔係幾吉利
所以競爭對手會少

最後係想法問題
係香港出生既人 一定會想葬返係香港
中華文化傳統思想要有根
所以移民潮 國安法 唔會好影響到骨灰龕位demand

最後 有錢人會願意買高質骨灰龕位
有高質素既 target customer

就咁分析 係真係唔錯既選擇 非9up
大約70萬
欣賞樓主唔會盲目入市, 長期投資唔等於唔洗做risk management

明知大市依家係跌既cycle都要叫人買VOO/TQQQ 姐係點人去坐貨/接貨,樓主一定要堅持唔好聽連登仔講
以前有玩過
依加唔係難玩左好多?

yeezy死哂喇喎

波鞋講真係幾好水腳
以前細個唔識諗
唔明貨如輪轉既道理
好想買呀 有得睇又有得升

有無咩brand/型號推薦?
On9
前提係要正價入到手
不過係依個世界根本冇可能
你話如果投資係機械人到都可能有機會嘅
終於有個認同我既人... 多謝你
我無興趣買香港樓/車位都係同一個道理

係我既角度好既asset有好多
點解唔搵係我眼中有前境既asset去買
以前有玩過bot 係幾好穩
同埋靠抽野 有運仔就有錢賺

不過呢啲要無full time 先可以做

係網搶鞋唔會就你返工時間

btw好感動連登原來可以正常討論 (只要有關錢
我係勞力士打手

一定係最大路嗰三隻款

水鬼
GMT Master II
地通拿
美國大盤柒 你買乜柒都柒啦
買中國樓囉
外國樓都有兩位ching 講喎
有無實戰經驗?
暫時想買隻百事 想問下珠帶定板帶好?
同埋你之前有無係排錶既經驗?
想博下好彩 睇下有無機會排幾年排到
70萬話多唔多, 話少唔少

你投資落鞋/錶,個回報一定唔會有股市咁理想, 建議就sit out 股市等大市重新上uptrend, 我諗都係等多半年至一年就有新牛市。

當然流動性你唔考慮既話, 外國樓係最好選擇, 低成本高回報,每年穩定都6-8%
咁係我眼中係真係柒呀嘛
我無理由明明自己覺得佢柒都買落去架

就算我無賺到 咁都係我做錯決定姐
如果我買完真係趺
就係我睇得岩 都仲要蝕

我只係想賺我自己個份
所以唔好再針住我VOO/QQQ個點喇
同你地意見唔同 就無謂係到嘈啦
好的資產有這麼多 係咪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞