有冇人覺得印度人英文口音好難明

58 回覆
55 Like 6 Dislike
同印度人做野 啲英文口音真係好難聽得明 佢地果種口音配合埋講得快果陣 字同字之間產生既連音 真係完全唔明 連內容都估唔倒 特別係電話傾仲困難 點搞好??
經常聽唔倒佢地講咩 叫佢地講多次 佢地照樣同一種口音同一種語速同一個聲量講一次
Ok la ~ 聽聽下就明
冇左space
你當成同個癡脷根嘅鬼佬傾就會明
同鬼佬做野 叫佢地講慢少少 佢地會用番textbook english
但大多數印度同事都唔會咁做
聽極都聽唔倒 有冇特別方式去練
人地一樣聽唔明你地啲chinglish口音

印度中國日本啲英文都好難聽
好覺
其實印度人自己都知自己有口音,但個問題係佢哋都改唔到,畢竟口音呢樣嘢唔係想改就改到
好過澳洲人

最難聽 唔想明 只想走
你聽過非洲人同非洲人講英文之後,你就會覺得印度人講英文好好聽。
馬來西亞嘅英文聽過未?直頭唔係英文
有冇人有解決方法
試過好幾次電話同佢地講話我聽唔明不如email我 佢地個做法唔係email你 而係揾佢supervisor黎講 我頂佢supervisor又係印度人 又重覆一堆聽唔明既野 搞一輪先肯用email講
下次試下同佢地講 :爹dee爸dee bu dee
除非係連表達都有問題,如果你唔係native speaker嘅話唔明有咩資格笑人講得唔好
覺 寧願多幾轉email back and forth都唔想同佢哋開call
無人笑.....
辦法就係聽多啲,如果溝通嗰陣真係唔明就即場同佢講,嘗試repeat佢講嘅嘢睇下係唔係佢想表達嘅嘢咁。老實講除佐咁真係無好辦法,就算淨係用email其實都只係逃避緊個問題,下次遇到一樣聽唔明
最難聽應該係支那豬
呢個post邊到有人笑口音,係講緊口音聽唔明溝通唔到
你讀寫障礙定被害妄想?
轉工啦,講嘢未算最難頂
做嘢同諗嘢方式先惡頂

利申:做過印度公司,但呢世唔會再做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞