覺唔覺得睇波可以令人了解國際地緣政治 (非洲杯特別版)

31 回覆
35 Like 5 Dislike
依家踢緊場麼樂哥對科摩羅,科摩樂呢班大部分人聽都未聽過既撚樣,竟然踢得唔錯,唯有介紹下呢個國家。。。

科摩羅群島位於東非,靠近馬達加斯加,人口得唔夠100m人,科摩羅群島主要由四個火山島組成,分別係大科摩羅島,Anjouan 島,Moheli島同Mayotte島。

科摩羅群島曾經係法國殖民地,1975年大科摩羅島,Anjouan 島,Moheli島脫離法國獨立成為科摩羅國,而Mayotte島就留返係法國,成為法國一個海外省(省仔)。

睇返科摩羅國家隊,佢地係第一次打入非洲杯決賽週!而隊入面基本上冇咩人真係喺科摩羅出世,大部分都係喺歐洲踢波(法國+瑞士)嘅血統球員,細心留意會發現大半隊波都係馬賽出世,例如中場大腦,效力法乙甘岡嘅Youssouf M'Changama(張加馬),因為馬賽係海外科摩羅人既最大聚居地。

其餘有啲係法屬Mayotte島出世,例如神射手,效力貝爾格萊德紅星嘅Ben Nabouhane
(賓N)。

政治上Anjouan 島,Moheli島都曾經想脫離科摩羅,加入返法國做省仔,跟住大科摩羅島班撚樣就諗左條橋, 三個島各自有自己嘅總統,然後三島嘅總統會輪流做科摩羅嘅總統。。。但呢個規定係2018年就比人公投廢除左。

唔似佢地附近啲島國例如馬達加斯加同毛你求斯,科摩羅雖然擁有良好資源,但並無好好發展旅遊業,所以令佢哋國家極度貧窮。這啲窮國家當然就係中國的好朋友,兩年前佢哋曾經捐過100歐元比中國對抗肺炎。
科莫多龍係科摩樂特產
可摸耳講埋馬特加斯加?果邊有好多省仔後人
放fake news reported
話時話個賓N笑到成個N賓咁
M'Changama(張加馬)
呢個國家啲動物好癲 識講人話。
樓主咁耐冇上水就係為咗度呢篇廢文?
樓主被hack?
點睇賓N條撚樣?
沒人攻打成人台。。。
ching有無去過非洲
75分鐘仲係1:0
。。。
庅樂哥有世一右閘夏基美都只係入到兩粒
打網戰你唔能蒲頭

雞哥又去過
想去罰德角同南非摩洛哥 仲有無里頭c
我無去過
兩年前佢哋曾經捐過100歐元比中國對抗肺炎。
咁都廢?
幾時出埋毛里塔利亞同岡比亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞