有咩燃油添加劑值得用?

37 回覆
0 Like 1 Dislike
同埋乜清引擎積碳都係搵笨柒嘅嘢嚟
一來除非你揸啲好撚舊錢柒就唔靠講
近呢十年八年造車技術一定最低限度有預你揸廿三十萬公里都唔會因為引擎積碳而打柴 (通常一定唔只,係超保守估計里數)
工程師都唔係傻仔嚟
香港人咁撚"錫車"
買車一定唔會買廿三十萬公里嘅車啦
呢層你唔需要擔心
二來洗得引擎你就預咗一定會有壞嘅風險
聽過唔少好多時洗完副engine 隔無耐就開始漏油
到時你同鋪頭對質都冇意思 佢一定唔認數
同上一點一樣人地造車點會唔知有積碳問題
準時換偈油就冇問題
egr電油車可以無視好少會咁
turbo過油 新既都會只係量多量少 盡量死火前等佢分零鐘比bearing散熱會冇咁快老化 不過依家既新車好似死火後會有電子水泵散熱 所以睇車做人
積碳點都有只係量多量少平時有做足保養 有得閒谷下架車其實唔洗特別去做
正常唔會咁張圖誇張 piston rings/pcv valve有問題?
要成個throttle body拆出嚟清

分分鐘要用幾支再用牙刷刷

依三隻都有用 覺得都係差唔多
火酒
差唔多係正常
3隻都係洗入油缸洗 fuel system
其實最後一隻 seaform 可以直接倒入 engine
seaform 仲有一隻係 spray 洗 intake,洗到勁大白煙超work咁款,小心嚇親人 (Youtube 好多片)
用晒以上3隻的話就 intake + engine + fuel system 都洗晒
同修復劑有咩分別
油路清潔類主要有效成份係PEA, 可以自己google下
唔同product PEA濃度唔同, 效果都有分別, 亦都唔會一支見效
冇PEA既野應該只係興奮劑

其他添加劑可能只係加大辛烷值, HK用冇咩意思
試過用soft99 著車洗intake
要轟埋油門噴哂白煙超過引
Techron & gumout 都有 PEA
兩個牌子我都有買
用左techron 油耗真係好左
Gumout就換油之後先用

利申: 柴仔 3000cc
Keropur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞