【連登 商業電台 光明頂 討論區(七十九)】

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
《大義覺迷錄》是清朝雍正帝親自頒行的一部在全國發行的官方宣傳資料,收錄了曾靜一案的上諭、曾靜口供及其《歸仁錄》,描述了曾靜從反對雍正到擁護雍正這一「大義覺迷」的過程。利用第三人稱的角色為切入題材,是研究滿清的重要史料。乾隆帝即位後,認為該書主要是起到弄假成真的效果,書中鉅細靡遺的記載,反而引起人們過度的討論,因此迅速禁絕該書
教佢著草要快
點解修佢堂lecture 就會變師徒關係
香港01
2016年5月1日 ·
【#01港聞】「師父」沈旭暉臨別贈言,做學術研究要遠離政治;「徒弟」馮智政就話,世道險惡,所以要掂政治,於是堅持除了做Roundtable,也幫曾鈺成搞智庫……
聽到有D火
以前話簽中英聱明時怕中共唔會跟紙做
民主派(當時)死出黎拍心口話有份睇住無問題
琴日就有個時事評論定歷史學家話香港人斷送左30年民主路
成班人都低能 中共都信
跟本成班港共奸細
馮智政相信曾鈺成帶領下,香港願景研究計劃可以突破「智庫宿命」。
淫棍愛潑斯坦條女老豆先勁
triple agent
英國/蘇聯/以色列
今晚又BEAR
香港人不嬲都唔讀架啦
文史哲數理化
六粒字有五粒字都係假嘅
有邊次信支那會有好野發生
支共賊黎架
民主歌聲獻中華
我係民你係主,獻給你
事後睇兼塘邊鶴一介小民咁估,可能曾經有幾個人係著實咁暗啞底有意識地而唔係撞彩咁做過d佢力所能及既好事同堅持過一d信念而佢地係冇得到過大眾理解

成鋪牌緊局係由頭到尾其實只可以減低傷害而唔可以改善,但因為唔好聽唔討好,所以冇人理

光明頂公道講,其實就係點出左歷史之殘酷與政治之現實。
歷史與政治就係人性之惡既延伸擴充,個體變集體,線性時間上由自古到現在、橫向咁由隔離屋到唐寧街都係惡,無一幸免。

華盛頓其實係異數 ,老無先係常數

自由派同知識分子既問題,就係睇小左錢、權力、性、被擁護之快感既不可抗力去講論真善美與公義平等,最尾難逃異化;同埋睇唔到對家成吋厚既file 其實已經speak for himself

有關罪與惡,人係應該信耶穌基
There is no other way out
早D講清楚好啲嘅
無謂有假希望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞