【1月新番】食鏽末世錄

146 回覆
10 Like 2 Dislike
以瘤久保慎司創作、赤岸 K 繪製插圖的輕小說為原著所製作的電視動畫《食鏽末世錄》(日語:錆喰いビスコ),2022 年 1 月開播。

故事簡介:

日本全境吹著會讓一切鏽化的「鏽蝕風」。
人們過著懼怕城鎮和生命被鏽蝕的生活。

赤星畢斯可是個為人忌諱的「蕈菇守護者」一族的少年,他為了拯救瀕死的師父,踏上尋找能淨化一切鏽蝕的蕈菇靈藥「食鏽」的旅程。

旅行途中,他在忌濱邂逅一名貌美的少年醫師貓柳美祿,美祿也同樣在尋找方法,對付侵蝕重要姊姊的鏽蝕。
當兩名少年攜手為了拯救所愛的人時,新的冒險即將展開。

人心至今,依舊不鏽。

PV
https://youtu.be/0DcDNIZn9RY
https://youtu.be/ZAj5_2L03PE

STAFF
原作:瘤久保慎司《食銹末世錄》(電擊文庫刊)
原作插畫:赤岸K
原作世界觀插畫:mocha
監督:碇谷敦
副監督:又賀大介
系列構成、劇本:村井貞之
角色設計:淺利步惟、碇谷敦
總作畫監督:淺利步惟、井川典惠
主要動畫師:松原豐、河合桃子、豆塚あす香、竹知仁美
動畫監督:張逸暉
美術監督:三宅昌和
美術、生物設定:曾野由大
色彩設計:千葉繪美
特效監修:谷口久美子
攝影監督:高木翼
CG導演:三田邦彥
編集:木村祥明
音樂:上田剛士(AA=)、椿山日南子
音樂製作:Flying DOG
音響監督:小泉紀介
動畫製作:OZ
題字:蒼喬

CAST
赤星畢斯可:鈴木崚汰
貓柳美祿:花江夏樹
貓柳帕烏:近藤玲奈
大茶釜滋露:富田美憂
賈維:斎藤志郎
黑革:津田健次郎

官網
https://sabikuibisco.jp
男主就咁睇個樣好唔吸引
有啲趕客
動畫組係id:invaded班底新成立公司,原作口碑好似幾好
尋晚想開post 因為P牌限制開唔到

呢個絕對今季黑馬啦,第一集D內容已經引人入勝過Re0 無職 NGNL 等等同樣第一集,仲要係2019年《這本輕小說真厲害》大賞得主,點解可以半日冇人post
以為異獸魔都前傳 講煙玩蘑菇
id
聽到津叔把聲就忍唔住了
又夾心餅又美綠
睇名見到食字以為美食番
好睇
想問佢個世界入面,不銹鋼係咪都會生鏽
lm
本來睇咗唔夠10分鐘閂咗
因為花蛇開PO開返黎睇
鏽 菇 少見
觀望
睇完幾正
有 異獸魔都 嘅味道
張poster男主畫到咁似妖尾納茲
暫時睇落OK
但係第一集就已經慳緊錢,前半有好幾個鏡頭係咁重用
新組公司
呢套個故事好似幾過癮
有潛力做今季神作
第一集OK

希望劇情KEEP住新穎
個世界觀好鬼正仲要笑死人,杏鮑菇法國蝸牛轟炸機
呢D先係真正輕小說阿嘛
騎蟹好正
呢套野淨係睇名好唔吸引,睇落先覺過癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞