原來朱偉星醫生在2020年已經係新聞人物

123 回覆
525 Like 4 Dislike
推撚到佢執笠
成條team炒左啦
香港呢個地方,人人錢途至上,又要有唔錯嘅job security
咩innovation、道德、責任、專業全部唔撚理,總之過到骨袋袋平安就算
乜你地好守法
推呢d好撚過啦
點會唔少口係個個有本事有錢自己開
但fresh grad出去醫美診所做講緊3年前都10萬加佣 未計獎金嗰啲 仲可以腳unun
HA開緊幾多

嗰時同個醫生傾開 仲話有個真係做左好多年HA好有心既 拎埋啲allowance 先得15至17萬一個月 (有心做同升係兩回事)
出去咁多年經驗一定唔止呢啲數
仲要啲workload 係真係大又要oncall

如果你話好高級返去巡個圈就另計啦
升得上去唔通講醫德同本身咩
執笠?
報佢嘅新聞刺針就真係執笠啦

依個就係今日嘅香港
諗下第日點封封利是睇醫生好過啦
食到肚滿腸肥, 做咁多陰質嘢, 一定勁撚有錢
咁大件事無人講
醫死人都唔會釘牌 呢啲真係好濕碎
留返落地獄用
肯定不得好死
邊度有讚 冇話有好多喎
係講緊個醫生冇係HA做 嫌HA出手低workload大
嗰時老醫生帶佢先得十幾萬
佢自己份底都12 13仲未計其他野加秘撈 又唔洗on call又唔洗點做
仲要講到明個老醫生唔鍾意搞權鬥分黨分派所以冇得升
自己最怕搞呢啲 更加唔想留係公院
講真係真係有,但我承認為糧為鋪路甩身嘅的確係多過真心做
真係親眼見過有個醫生係救唔返個伯伯之後匿埋自己鼻酸眼紅
講真醫生係ha返工啲時間根本係痴撚線,你有心都唔係個個頂到,怪人唔留之前應該檢討下ha 有咩值得人留
On call 真係好on9,痴撚線仲話急救,黑起上黎廿幾三十個鐘無得訓你俾份嘢我望住照抄我都唔敢話自己唔會錯
Push
先唔講咁多間醫院有一個半個好 好奇咩

會唔會同人傾計要問 係呀個醫生咩名咩科
大佬人地chitchat 講下以前係醫院做野出黎人工差幾遠
明明個醫生都話緊個老醫生唔識諗 HA又on9
都可以講到讚醫生洗太平地咁
老老豆豆 其實好多藍絲仲唔守法過黃絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞