[未打針入]入黎講下點解你仲未打針既原因

28 回覆
13 Like 1 Dislike
想知未打針既你地 係因為咩原因?
1. 信唔過枝針
2. 公司無迫/覺得無需要打
3. 唔想身體有事(or同1.差唔多原因)/唔想有副作用/怕後遺症過幾年後先發出黎

但黎緊下月就邊到都無得去
仲未打針既你地又係唔係真係可以堅持到最後一刻先打?

利申 我一針都未打 會堅持到最後一刻先打(e.g.唔打就返唔到屋企)
身體係自己 唔想隨波逐流 唔想人人都打所以自己都要打

題外話 如果真係最後一刻打
你地會打4兄定伏必中?
打4兄會唔會影響去外國/移民
好驚伏必中真係面癱
枝針廢又多副作用 自己身體有事驚打左會死
過去半年身體有事做咗幾次手術 平時已經成日要出入醫院覆診
照顧自己都有少少問題

驚打完更影響日常起居 又驚發燒miss咗政府啲覆診期
更加驚自己而家身體比較差頂唔到嚴重的副作用

如最後避唔過要打可能打4兄
因而家心好似有少少問題驚心肌炎
同埋暫時都唔會諗移民同旅行
我都係個心有問題覺得打左實會中心肌炎死
有蠶豆症 唔想打住
加上公司冇迫
同埋都驚有事
唔想冒險
我唔打原因
1. 緊急用疫苗對變種武肺成效太低
2. 傳媒誇大現階段變種武肺“重症”威力,但已有資料證實等同弱流感
3. 即使打左針仍然會有傳播風險
4. 全球都當所有疾病死亡個案等同患上變種武肺死亡,誇大死亡人數,當中未分隔部份因打針後死亡個案
5. 害怕打完針出事,政府用“無因果關係”拒絕賠償
打咗無事,過咗海就係神仙
做愛體動用得好盡... 驚馬上風... 唔敢打.
做愛體力用得好盡... 驚馬上風... 唔敢打.
打唔打自己意願 關你撚事
搵唔到原因打囉
打完, 又無堂食... 又俾人撚安心出行...
打完, 又無得去旅行...
打完, 又要戴口罩...
打完, 又限聚...

點解要打?
濕疹一爆睇醫生又幾千
有時唔係錢問題 係比錢都有排醫個下慘
應該問點解要打先啱
話預防重症呢家變弱姐係冇需要打
反而走出黎迫人打 打針風險仲大過中招
驚感冒菌 唔驚中風
因為可以防重症...
但宜家俾樣俾人撚, 蒙主寵召好過.
信咗政府宣傳講「駛乜驚丫呢個年紀中咗新冠,得咗重症咪仲大件事?」所以冇打
一句講曬唔想打
日本未開
俾人迫我就唔打
利申:唔信自己打咗會有事
因為佢愈逼我打 我就愈唔想打
不過好心灰意冷唔知自己仲可以堅持幾耐
下個月冇堂食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞