一人一個辦公室生存tips

175 回覆
1341 Like 16 Dislike
let money work for you
咁set佢去同事list
我覺得只要你行得正企得正 根本搞唔到你啦
日日咁防 根本冇時間做正經野 又識唔到真心嘅朋友
永遠永遠唔好同任何同事講任何同事壞話
呢個已經錯
唔埋堆都會死
深同感受
我日日坐到夠鐘就走
跟住我已經甚少有人走前半個鐘搵我
1. 禮貌係基本,講多D唔該晒大家做嘢都開心D

2. 所有嘢要有black and white,如果覺得唔啱timing叫人簽,就事後出返個email recap cc 所有關事ge人

3. D重要嘢出街前triple check, 最好有人幫手cross checking

4. 同事私事冇人想知,你想講人地都唔想聽

5. 咪咁八婆埋堆講人壞話,笑笑口唔出聲算
同埋採購部姐姐 都係唔得罪得
係,要再bcc埋自己個後備email, in case inbox果度無埋
感同身受*
唔好比同事加私人ig fb
屌 完全無私隱
有啊 期間限定生死之交 不過得一個
未必既
有啲係唔想孭責任上身
講完方便卸膊走佬
有咩事就 “佢講既”
邊個做決定邊個蝕底緊係唔好自把自為
除非單嘢佢一個人跟或者佢ic
有料唔會。

飯我自己食 平時又唔會埋堆吹水嘻嘻哈哈
有需要先突個龜頭岀黎解決問題 例如開會
基本上我只會同我直屬上下溝通 就2個人
平時我都好少講野 但同同事都關係良好
因為關於我負責嘅事永遠唔會累到其他人
而人地問我負責嘅野/需要少少幫手 我都應付到
做到咁 你幾撚獨都好 都唔會俾人排

打工求財唔係求朋友 撈咁多年大家都明
只要唔好搞到人 有時又幫到人 哪怕只係換水
你地關係都唔會差
don't trust anyone
正正經經學一門技術
好過理埋哩啲其他旁門左道嘅嘢

以上嘅所有tips
如果你係公司入面不可取代嘅人
可以完全無視

例如
精通一門技術/幫到公司賺錢/最大粒嘅老闆like你
毒撚只適合行技術路線
後面兩者難啲
果一刻我又真係唔介意

你就當左永遠,咁好難夾
王㐱
肯OT通常會有機會升Title, 但係人工加雞碎咁多
絲打咁係你好彩 冇試過被人「無中生有」
返工識真心朋友?
Are u fking kidding me?
你識唔到 唔代表人地識唔到
大把人嘅好朋友係嚟自職場
Just wonder y ur so paranoid~
都係嗰句 冇做過衰野 真係屈唔到
Btw i m a 巴打~
叫你黎返工定黎識朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞